Oproep om de ‘botsbocht’ bij Barneveld toch aan te pakken, ondanks de bouwstop

Amersfoort /Leusden - Hoewel minister Harbers onlangs een streep zette door zeventien grote infrastructuurprojecten in Nederland, hopen bestuurders in de Regio Foodvalley (een samenwerkingsverband van acht gemeenten in de Gelderse Vallei) dat er tóch iets te doen is aan het knooppunt A1 - A30 bij Barneveld. "Het staat hier iedere dag twee keer vast tussen Stroe en Hoevelaken." Om nog maar te zwijgen over de vele ongelukken.
Zo is er de beruchte 'botsbocht', een scherpe bocht die auto's moeten nemen als ze uit de richting van Amersfoort van de snelweg komen. Ook botsen auto's vaak als ze moeten voorsorteren op de A1.
Vanwege geldtekort en stikstofproblemen zei minister Harbers van Infrastructuur onlangs dat bouwprojecten zoals die bij A1 - A30 bij Barneveld en knooppunt Hoevelaken voorlopig stilliggen. Engbert Stroobosscher, wethouder in Veenendaal en mobiliteitswoordvoerder bij Foodvalley, heeft begrip, maar wil dat Harbers een uitzondering maakt voor de zuidkant van het knooppunt bij Barneveld. De situatie is daar zó problematisch dat dat echt nodig is, vindt hij.
Voortdurend files
Wie af en toe naar de verkeersinformatie luistert, hoort dat er voortdurend files staan op die plek. "Zelfs in coronatijd, toen veel mensen thuiswerkten", zegt een woordvoerder van Stroobosscher.
Regio Foodvalley hoopt dat de zuidkant van het Barneveldse knooppunt tóch op de schop kan. Volgende week is een debat in de Tweede Kamer over de uitgestelde bouwplannen, dus heeft Engbert Stroobosscher in aanloop naar dat moment een brief geschreven aan de minister.
De woordvoerder van Foodvalley heeft goede hoop dat Harbers meedenkt. "Gisteren zei de minister nog dat hij bereid is mee te denken over alternatieven. Bovendien, zegt hij, zijn de stikstofeffecten van dit bouwproject minimaal. "Dat heeft ermee te maken dat de aanleg van twee zuidelijke bogen niet tot heel veel extra verkeer leidt. Pas als er extra verkeer wordt gegenereerd, is de stikstofdiscussie er ook. Nu is dat minimaal."
De A1 en de A30 slibben dicht omdat er steeds meer mensen komen wonen in de regio Amersfoort/Barneveld/Ede. Bovendien worden de komende jaren ongeveer 125.000 nieuwe huizen bijgebouwd in Midden-Nederland.