1250 Amersfoorters willen een referendum over het parkeerbeleid

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Als het aan 1250 Amersfoorters ligt, moeten inwoners kunnen stemmen over het parkeerbeleid. Bij de gemeente Amersfoort is vanmiddag een inleidend verzoek ingediend tot een referendum over het nieuwe parkeerbeleid in de stad.
"Ik vond meteen iets van het plan, maar wilde niet over een nacht ijs gaan", zegt Laura, initiatiefnemer van de petitie. "Ik slaap er dan een nachtje over en als ik er dan vervolgens mee wakker word, dan moet ik er iets mee." Vervolgens zamelde ze samen met de politieke partij Amersfoort voor Vrijheid de handtekeningen in voor een referendum.

Betaald parkeren

Het initiatief voor het referendum ontstond toen het college van burgemeester en wethouders plannen presenteerde om betaald parkeren in te voeren in de hele stad. Niet iedereen ziet dat zitten: zo vrezen ondernemers dat klanten worden weggejaagd. Vorige week leidden de plannen nog tot een verhit debat in de gemeente: commissieleden stuurden de wethouder terug naar de tekentafel omdat het nieuwe parkeerbeleid volgens hen niet goed genoeg is uitgewerkt.
Toch zijn er ook voorstanders van de plannen. Zo zien inwoners van een aantal wijken liever vandaag dan morgen een oplossing voor hun parkeerprobleem. "Wij wonen nu aan de rand van het vergunningsgebied en wij maken ons ernstige zorgen over de veiligheid door de vele fout geparkeerde auto's in onze wijk", zei een inspreker uit het Vermeerkwartier tijdens het debat van vorige week. "Het is wachten totdat het misgaat."

Eisen referendum

Of er daadwerkelijk een volksstemming komt, is nog de vraag. Voor het starten van een referendum in een gemeente moet 0,5 procent van de kiesgerechtigden een handtekening zetten. Dat is met het indienen van het inleidend verzoek vandaag gebeurd.
De gemeenteraad onderzoekt daarna of het verzoek aan alle eisen voldoet. Als dat zo is, kan een definitief verzoek worden ingediend, maar daarvoor is de handtekening van 5 procent van de kiesgerechtigden nodig. In Amersfoort zou dat neerkomen op ruim zesduizend handtekeningen, inclusief de eerder verzamelde handtekeningen voor het inleidend verzoek. Als ook aan die eis is voldaan, stelt de de gemeente een datum voor het referendum vast.
Eerder startte de ondernemersvereniging van Vathorst al een petitie tegen het betaald parkeren in Amersfoort. Die is inmiddels bijna achtduizend keer ondertekend.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.