Gevolgen van de droogte in Amersfoort én tips om zelf wat te doen

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Er zitten deze week een paar buien in de weersverwachting, maar voor het oplopende neerslagtekort zal het weinig verschil uitmaken. De gevolgen van de uitzonderlijk lange periode van droogte zijn ook in Amersfoort merkbaar.
Rob Hemmelder, beheerder van het Groene Huis in Amersfoort, kan er over meepraten. Het Groene Huis speelt een belangrijke rol in het informeren van de inwoners van Amersfoort over de droogte en de gevolgen hiervan voor de natuur. "Het water staat veel lager dan normaal", zegt Hemmelder. "Hierdoor hebben dieren zoals kikkers het lastig. Bij ons waren er voorheen rond de 2000 kikkers, dat aantal is na twee droge jaren gedaald naar rond de 500."
Gevolgen van de droogte in de natuur.
Gevolgen van de droogte in de natuur. © Nieuwsplein33
Niet alleen kikkers, maar ook zoogdieren zoals reeën en mollen hebben last hebben van de droogte. Hemmelder: "Ze komen vaker uit hun comfortzone, op zoek naar een bron van water." Bezoekers van het Groene Huis worden geïnformeerd over de verschillende strategieën die planten en dieren gebruiken om te overleven in droge omstandigheden.
Rob Hemmelder van het Groene Huis.
Rob Hemmelder van het Groene Huis. © Nieuwsplein33

Grondwaterstand

Er zijn specifieke gebieden in Amersfoort die bijzonder kwetsbaar zijn voor droogte: de Amersfoortse Berg omdat het hoger ligt en meer richting Nijkerk polder Arkemheen. Bosbrandjes op de Berg kunnen daarom sneller voorkomen en het open gebied van polder Arkemheen maakt het gebied gevoelig voor droogte. Maar de situatie kan volgens beheerder Hemmelder beheersbaar blijven zolang de grondwaterstand op peil blijft.
Een beetje verlichting voor de natuur komt er morgenochtend, dan valt er wat lichte regen. Ook donderdag staat er neerslag op de weerkaart ingetekend, waarbij soms pittige onweersbuien over Amersfoort zullen trekken.

Tips tegen de droogte van de gemeente en het waterschap:

Een open deur, maar toch: gebruik zo min mogelijk (grond)water voor het sproeien van tuinen en gewassen. Koppel je hemelwaterafvoer af, gebruik een regenton of leg grotere voorraadvaten aan om regen in nattere tijden op te vangen.

Overweeg om je gazon minder vaak te maaien, of zelfs helemaal niet. Het gras wordt dan minder snel geel. Bovendien helpt het om de biodiversiteit in je tuin te bevorderen.

Vervang tegels door groen. Dit draagt niet alleen bij aan de biodiversiteit, maar helpt ook om water beter te absorberen en droogte te bestrijden.

Het is ook mogelijk om zelf een stuk openbaar groen te beheren. Dit wordt 'zelfbeheer' genoemd. Meer informatie hierover vind je op de website van de gemeente Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.