De gemeente ziet Sam niet als een monstrum maar als een elegant torentje

Tom de Wit (rechts) biedt handtekeningen aan tegen de komst van woontoren Sam.
Tom de Wit (rechts) biedt handtekeningen aan tegen de komst van woontoren Sam. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Over woontoren Sam roerden vooral tegenstanders zich tot nu toe. Vanmiddag werden ruim 1200 handtekeningen aangeboden namens verschillende belangengroepen. Ze denken dat het gebouw veel te hoog wordt en de omgeving in de schaduw legt. Vorige week liet het gemeentebestuur van zich horen, schrijft De Stad Amersfoort. De strekking: de toren is een mooi 'herkenningspunt', niet te hoog en met de participatie is het tot nu toe ook goed gegaan.
Woontoren Sam moet vijftien verdiepingen en daarmee ongeveer vijftig meter hoog worden. De toren biedt ruimte voor maar liefst honderd woningen, variërend van 50 tot 75 vierkante meter. Een derde wordt gebouwd voor de sociale huur, twintig procent voor de koper met een gemiddeld inkomen - de koopprijs is dan 3,5 ton - en de rest wordt verkocht of verhuurd in de vrije sector. Eronder komen ongeveer vijftig parkeerplaatsen.
Ontwerp van woontoren Sam op de hoek Utrechtseweg/Stadsring.
Ontwerp van woontoren Sam op de hoek Utrechtseweg/Stadsring. © Gemeente Amersfoort
Het adres wordt: Utrechtseweg 2-4. De locatie is de ‘Boeddha-put’, ofwel het al bijna twintig jaar braakliggende terrein op de hoek van deze weg met de Stadsring. Hotel De Witte/restaurant Boeddha werd gesloopt in 2004.

Afmeting en impact

Een aantal belangengroepen is nadrukkelijk tegen. De toren zou de hele omgeving in de schaduw leggen en het zicht op de Onze Lieve Vrouwetoren ontnemen. Op tekeningen van de gemeente is het juist een elegant torentje dat mooi aansluit bij de omgeving. Over de afmeting van de toren en de impact op de omgeving wordt ook geschreven. Bij het ontwerp is volgens de gemeente ‘juist rekening gehouden met het behoud van het zicht op de Onze Lieve Vrouwetoren vanaf de Utrechtseweg’.
Verder stroken de plannen met de door de raad vastgestelde Hoogbouwvisie, die woontorens aan de rand van de binnenstad toestaat. Op het maaiveld zou de toren heel passend zijn in het ensemble. De gemeente bestrijdt ook dat er geen participatie zou zijn geweest. In de brief wordt gemeld dat er in coronatijd verschillende online bijeenkomsten zijn geweest.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.