45.000 handtekeningen tegen vierde aanvliegroute worden morgen overhandigd

© RTV Urtrecht / Marc van Rossum du Chattel
Amersfoort/Leusden - De actiegroep stop4deroute biedt morgen in Den Haag 45.000 ondertekende petities aan tegen het voornemen voor een vierde vliegroute boven de provincie Utrecht. Eerder uitten verschillende gemeenten, waaronder Amersfoort, hun zorgen. Er zijn ook mensen die juist vinden dat de nieuwe aanvliegroute voor een eerlijker verdeling van de overlast zorgt.
Via de nieuwe aanvliegroute moeten per dag zo'n 120 vliegtuigen naar Schiphol vliegen. Daarmee wil de overheid de druk op andere aanvliegroutes verminderen. Voor inwoners van de provincie Utrecht betekent het waarschijnlijk dat er meer vliegtuigen over zullen komen maar of die ook boven Amersfoort gaan vliegen is nog onduidelijk.
Het ligt voor de hand dat de vliegtuigen bij Rhenen en Veenendaal de provincie binnenvliegen richting Schiphol. Maar of ze via het zuiden of over het midden van de provincie zullen vliegen is nog niet besloten.

Stelling

Een grote meerderheid van de Amersfoortse gemeenteraad nam afgelopen maart stelling tegen een vierde vliegroute. Ook de provincie Utrecht is tegen. Kritiek en zorgen klonken er verder in de gemeenten De Bilt, Houten, Soest, Woudenberg en Zeist. In Baarn werd eind maart een vergelijkbare motie als die in Amersfoort ingetrokken, omdat de nieuwe aanvliegroute volgens raadsleden landelijk voor een eerlijker verdeling van de overlast zorgt.
Politiek Den Haag gaat de komende tijd bedenken hoe de nieuwe vliegroute er daadwerkelijk uit komt te zien. Burgers, regionale en lokale overheden kunnen de komende tijd hun stem laten horen. Met die inbreng maakt de regering een definitief plan waarna de Tweede Kamer uiteindelijk bepaalt of het plan definitief doorgaat.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.