Wethouder Astrid Janssen over actieplan klimaat: ‘Dit doe je samen als stad’

Amersfoort - Er moet meer gebeuren om de afgesproken klimaatdoelen te halen. Amersfoort presenteerde deze week een actieplan. Gaat dit het verschil maken? Vijf vragen aan Astrid Janssen (GroenLinks), wethouder Energietransitie.
De regio Amersfoort wil in 2030 ten minste 49% CO2-reductie ten opzichte van 1990.
Met een nieuw actieplan moeten projecten sneller van de grond komen en inwoners beter worden betrokken.
De gemeente Amersfoort trekt voor het halen van de regionale klimaatdoelen samen op met Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg, netbeheerder Stedin, provincie Utrecht en waterschap Vallei en Veluwe
Is dit wel een nieuw plan?
"De doelen die we al hadden, blijven staan en veranderen niet. Maar het is duidelijk dat we niet zo hard gaan als nodig is. Als we het tempo van de afgelopen jaren aanhouden, dan gaan we die doelen niet halen. We hebben te veel lopen wachten, terwijl het klimaat natuurlijk niet wacht. Met dit plan willen we ervoor zorgen dat we dus harder aan de slag gaan om onze doelen te halen."
Hoe creëer je draagvlak voor die versnelling?
"Toen we de eerste keer het doel uitspraken om de CO2-uitstoot met 49 procent te verminderen, hadden we echt nog gesprekken met mensen die zeiden: Is dat wel nodig? En hoe zit het eigenlijk met die klimaatverandering?' Die gesprekken zijn nu veranderd. Iedereen weet dat het nodig is. Maar nu wordt het concreter en praktischer. We moeten het nu gaan hebben over wat we in de praktijk gaan doen om daadwerkelijk de doelen te behalen."
Kunt u concrete en praktische voorbeelden noemen?
"Je ziet nu dat mensen veel meer zelf ook het initiatief nemen. Bijvoorbeeld dat ze graag zonnepanelen in de berm van de weg willen plaatsen. Ook zijn er wijkinitiatieven voor het verduurzamen van eigen woningen. En een initiatief dat natuurlijk al lang speelt is windenergie bij de Isselt. Dat is een initiatief waar we nu concreet mee aan de slag zijn. Dan gaat het ook over vragen als hoe bewoners kunnen meedelen in de winst.
We hebben al met ongelofelijk veel mensen gesproken en zijn ook met een groep op excursie geweest naar andere windmolenlocaties. Het is wel goed om te zeggen dat de windmolens een initiatief zijn van inwoners uit de stad, het is niet een initiatief van de gemeente."
Aan zonnepanelen en windmolens hangt wel een prijskaartje. Kun je nog wel meekomen als je niet veel geld hebt te besteden?
"We hebben elkaar echt nodig, dit doe je samen als stad. Je kan bijvoorbeeld al met een heel klein aantal zonnepanelen instappen. En als gemeente kunnen we ook mensen met een kleine portemonnee helpen. We hebben bijvoorbeeld een isolatie-offensief. Dan word je compleet ontzorgd. De vrachtwagen komt voorrijden en je spouwmuur wordt geïsoleerd. Verder hebben we energiecoaches die uitleggen met welke maatregelen je je energierekening kan verlagen."
Hoe voorkomt u dat we over een aantal jaar weer in het nieuws lezen dat er te weinig gebeurt om de klimaatdoelen te halen?
"Uiteindelijk hebben we geen keuze. Het halen van de klimaatdoelen is gewoon nodig voor een leefbare samenleving en een leefbare stad. We moeten dus echt die fysieke resultaten gaan halen. Voor mij is het daarbij ongelofelijk belangrijk dat iedereen in onze gemeente datzelfde gevoel heeft. Dat iedereen voelt: 'Dit is ook van mij. Ik ben hier een onderdeel van.' Ik zou graag willen dat iedereen meedoet."