Kolonel Dongor vertelt leerlingen over ruzie maken in een oorlogsland

Kolonel Ronald Dongor
Kolonel Ronald Dongor © Nieuwsplein33
Amersfoort - Op de dag voor Nederlandse Veteranendag in Den Haag waren leerlingen van de Michaëlschool in Amersfoort vanmorgen te gast bij kolonel Ronald Dongor. Hij vertelde hen wat je kunt doen als je boos bent en hoe dat gaat in een land in oorlog.
Een applaus voor Ronald Dongor als hij de deur van zijn woning aan de Balladelaan in Amersfoort opent. Twaalf leerlingen en hebben een grote tekening voor hem meegenomen. "Hoera voor de kolonel!", roepen ze in koor.
© Nieuwsplein33
Deze leerlingen volgen speciaal onderwijs bij de Michaëlschool. Ze hebben kortgezegd een rugzakje. Op school is er uitgebreid gepraat over elkaar waarderen en wat mensen voor elkaar kunnen betekenen. Kolonel Dongor heeft veel kunnen betekenen. Hij zette zich in voor meer democratie, veiligheid en vrede in onder meer Bosnië.

'Bent u wel eens bang?'

Ze durven het niet allemaal, maar een aantal leerlingen heeft een vraag voorbereid en wil die wel stellen. "Bent u wel eens bang?", vraagt een van de meiden. "Oh ja zeker", antwoordt Ronald Dongor op indringende toon. "Ik was in een land waar mensen heel veel ruzie maken."
Gelukkig weet de kolonel ook wat je kunt doen als je ruzie hebt. Bijvoorbeeld alleen naar je kamer gaan. Of een ijsje halen voor elkaar, merkt een leerling op. Maar ja, hoe doe je dat dan in een land in oorlog als militair? Zoals in Oekraïne. "Heel veel praten", zegt hij terwijl hij alle kinderen aankijkt. "Net zo lang totdat het boze gevoel weggaat."
En dan is het tijd om te dansen. Eén van de leerlingen geeft de kolonel een zelfgemaakte papieren eremedaille. Ronald Dongor belooft de medaille morgen in Den Haag, tijdens Nederlandse Veteranendag, met trots te dragen. Hij krijgt zelfs een knuffel iemand die zegt dat de kolonel heel goed is. "Wow, dat vind ik echt heel erg lief!"
De gemeenten Amersfoort en Leusden organiseerden afgelopen maandag een Veteranendag voor alle oud-gedienden die in beide gemeenten wonen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.