Zorgverleners sturen brandbrief over slechte leefomstandigheden in asielzoekerscentra

© Google Streetview
Amersfoort - Kinderen en zwangere vrouwen die wonen in een asielzoekerscentrum krijgen niet de zorg die ze nodig hebben en die ook minimaal vereist is. Dat meldt de NOS. Het asielzoekerscentrum aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort is een van de gezinslocaties. Verschillende zorgverleners hebben een brandbrief gestuurd aan de staatssecretarissen van Justitie en Volksgezondheid met de boodschap: de zorg moet echt beter.
Op gezinslocaties wonen gezinnen met minderjarige kinderen die Nederland moeten verlaten. In een onderzoeksrapport van Defence for Children dat deze week verscheen staat dat op deze locaties de leefomstandigheden slecht zijn. Kinderen krijgen er ook niet de jeugdhulp die ze nodig hebben.
De opstellers van het rapport stellen verder dat de leefomstandigheden op de locaties "desastreus zijn voor het mentale welzijn van de kinderen". Gezinnen verblijven er vaak in één kleine ruimte, soms ook met andere mensen. Ze moeten vaak verhuizen en ervaren veel spanning door de dreigende uitzetting en een gevoel van uitzichtloosheid.

Verplichting

Gemeenten voldoen volgens Defence for Children daarmee niet aan hun verplichting om jeugdhulp te organiseren. De internationaal opererende organisatie roept de overheid op gezinslocaties in de huidige vorm af te schaffen.
De schrijvers van de brandbrief stellen dat niet alle asielzoekerscentra door dezelfde organisatie worden gerund en dat gezinnen vaak worden verplaatst. Ook kan niet op alle locaties dezelfde zorg worden geboden. De zorgverleners willen in gesprek over hun bevindingen en willen daarnaast dat er een structureel overleg komt met de ministeries van Volksgezondheid en Justitie en Veiligheid.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.