Voltallige oppositie stuurt parkeerbeleid terug naar de tekentafel

Amersfoort - Een zwaar verdeelde raad en veel boze Amersfoorters. Het plan om in de hele stad vergunningparkeren in te voeren, kan op de nodige discussie rekenen. Want is het wel nodig in de hele stad? En zijn de plannen die er liggen wel duidelijk genoeg? Een meerderheid van de politieke partijen vindt van niet. En daarom mag de wethouder terug naar de tekentafel, om het plan beter in te kleuren.
De haken en ogen aan het plan en de onrust die in de stad is ontstaan maakt dat een meerderheid van de commissie Omgeving niet in kan stemmen met de ambitie van de wethouder om in de hele stad vergunningparkeren in te voeren. "Er is te veel onrust in de stad. We moeten eerst gesprekken voeren en draagvlak en duidelijkheid creëren", zegt Menno Fousert (Amersfoort2014).
Is het plan nu van tafel geveegd? Nee, een commissie kan niet voor of tegen een plan stemmen. Zij geven alleen aan of iets klaar is voor besluit of niet. Dat kan te maken hebben met de duidelijkheid van een voorstel. Bij een stemming in de commissie wordt gekeken naar hoeveel partijen voor of tegen stemmen. Pas in de raad gaat het om de hoeveelheid zetels die een voorstel steunt. Er is een kans dat het besluit alsnog naar de raad gaat. Het presidium mag nu nog besluiten of het wél klaar is voor besluit.
En voor die duidelijkheid heeft de commissie meer informatie nodig. De discussie van vanavond is deel twee, vorige week stond het onderwerp namelijk ook al op de agenda. Toen kwamen tien mensen inspreken. Onder andere ondernemers van een aantal winkelcentra zijn op z’n zachtst gezegd niet blij met de plannen.
‘Dit jaagt klanten weg’
“De belangen van de winkeliers zijn onvoldoende betrokken bij de plannen”, concludeert Hester Schepers, franchisenemer van Hema in Vathorst en winkelcentrum Emiclair. Volgens haar zijn de plannen voor een aantal wijken niet nodig. “De noordelijke wijken scoren al goed op groen én zijn ingericht op de auto. Dat werkt prima." Volgens de inspreekster heeft het plan vergaande gevolgen voor de ondernemers, bezoekers en de medewerkers.
Daar staat ze niet alleen in. Ook de Albert Heijn, met negen vestigingen in Amersfoort, en de Jumbo hebben bedenkingen bij de plannen. "Als je een extra handeling toe gaat voegen, gaan mensen alternatieven zoeken", zegt Catharina Lavies, namens de Albert Heijn. "We missen ook duidelijkheid over de reikwijdte: mag je met je vergunning voor wijk A dan boodschappen doen in wijk B?"
Petitie
"Betaald parkeren gaat weerstand creëren bij de klanten", vreest ook Kars Freriks, namens de ASR Real Estate Vathorst. Hij is bang dat mensen uitwijken naar nabijgelegen dorpen, zoals Nijkerk of Bunschoten. Om die reden is de ondernemersvereniging van Vathorst een petitie tegen het betaald parkeren gestart. Die is binnen een week ruim zesduizend keer getekend.
"Parkeren is een essentieel onderdeel van een winkelcentrum", vindt Freriks. "Wij maken ons grote zorgen om de plannen, voor de winkelcentra is echt maatwerk nodig." Een groep inwoners en ondernemers gaat zelfs een stap verder en is uit ongenoegen begonnen met het verzamelen van handtekeningen voor een referendum, om het draagvlak te meten.
Daar lijkt in dit plan precies het pijnpunt te liggen: is het niet té ambitieus? Dat vindt een aantal fracties in ieder geval wel. "Pak de problemen waar ze zitten", zegt VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema. "Maar houd daarna op."
Aanpakken waar nodig
Toch zijn er ook voorstanders van de plannen. De coalitie geeft groen licht en inwoners van een aantal wijken ziet liever vandaag dan morgen een oplossing voor hun parkeerprobleem. "Wij zijn nu de rand van het vergunninggebied en wij maken ons ernstige zorgen over de veiligheid door de vele fout geparkeerde auto's in onze wijk", zegt een inspreker uit het Vermeerkwartier die al sinds 2008 wacht op oplossingen voor het probleem.
Parkeren op de stoep, onveilige situaties voor de kinderen en mensen die er parkeren om vervolgens op de fiets, die ze uit de achterklep halen, door te gaan naar hun werk of het centrum. "Het is wachten totdat het misgaat." Niet alleen het vermeerkwartier, ook onder andere het Soesterkwartier ervaart problemen. "De wijk is aan het verstenen en heeft alleen maar ruimte voor auto’s", ligt wethouder Bijlholt toe. “Daar willen we ook de leefbaarheid blijven garanderen."
Veel vragen, weinig antwoord
Een andere belangrijke reden om het plan terug te sturen zijn de vele onduidelijkheden. “Wat zijn de kosten, waar komen de parkeerhubs, hoe gaan we het ov verbeteren en wat zijn de juridische moeilijkheden van dit plan”, vat Tom van Lamoen (Amersfoort voor Vrijheid) de onduidelijkheden samen.
“Hoe gaan we garanderen dat het betaalbaar blijft voor mensen met een kleine beurs?”, is een zorg die bij Hugo Kruyt (SP) erg leeft. Op al die vragen heeft de wethouder nog geen antwoorden. “Dat is fase twee van dit plan”, ligt Bijlholt toe. “Vandaag is de vraag of jullie met de visie in kunnen stemmen”
Nodige verandering
De wethouder benadrukt dat het plan veel verder gaat dan het invoeren van parkeervergunningen. “We willen van deze stad een groene, leefbare stad maken”, zegt hij in een toelichting. “Dat betekent minder auto’s in de straat en meer ruimte voor groen, speelruimte en samenkomplekken." Daar is de raad niet per se op tegen. “We zien het doel, maar voelen de zorgen. Er zijn wijken die al groen zijn én veel ruimte voor de auto hebben”, zegt Menno Fousert (Amersfoort2014). “Daar ga je echt niemand overtuigen dat dit een goed idee is.”
Daarom stemt de commissie tegen het plan van de wethouder. "Eerst meer duidelijkheid, dan pas stemmen", aldus Maarten Flikkema (VVD).