Van verschoppelingen tot wereldsterren: beroemd Ndlovu jeugdkoor treedt op in Leusden

Het Ndlovu Youth Choir uit de Zuid-Afrikaanse township Elandsdoorn.
Het Ndlovu Youth Choir uit de Zuid-Afrikaanse township Elandsdoorn. © Antoinette Reinecke
Leusden - Ze drongen door tot de finale van de talentenshow ‘America’s got talent’ en treden op 6 juli op in Leusden. Het Ndlovu Youth Choir uit de Zuid-Afrikaanse township Elandsdoorn. Het verhaal achter het koor is er een van hoop en inspiratie.
De Nederlandse arts, Hugo Tempelman, speelt een belangrijke rol in het succes van dit koor. Hij werd sinds de jaren ‘90 van de vorige eeuw gegrepen door de uitzichtloze situatie waarin de zwarte bevolking in Zuid-Afrikaanse townships over het algemeen verkeerde.
De Nederlander werkte ter plekke, samen met zijn vrouw Liesje, in de tientallen jaren die volgden aan een indrukwekkende infrastructuur voor de gemeenschap in het township ‘Elandsdoorn’. Dat is zo groot als de stad Amersfoort. Tempelman bouwde onder andere een medische kliniek waar met name het Aids-virus wordt bestreden. De ziekte eist door chronisch gebrek aan medicijnen en goede zorg nog dagelijks 200 doden in Zuid-Afrika en 3 tot 5 in de gemeenschap waar Tempelman werkt.

Theater

Daarnaast realiseerde hij tientallen waterputten in de nabijheid en leerde mensen die zelf te bewaken en te beheren. Maar hij startte ook voedselprojecten (tuinieren met groenten in zogeheten nutritional units) waarmee bewoners van de enorme ghetto zichzelf van goed eten kunnen voorzien. Wijkcentra zorgden op zijn initiatief voor enige orde in de van oudsher tamelijk structuurloze gemeenschap.
Een eigen theater vormde één van de parels in de kroon. Met behulp van externe financiers en met werknemers uit de eigen gemeenschap kreeg het culturele leven in de township een eigen plek. Uit het kinderontwikkelingsprogramma dat Tempelman startte, is het Ndlovu Youth Choir voortgekomen.
Tempelman vertelt dat Aids de afgelopen decennia hele generaties in de gemeenschap heeft weggevaagd. Met als gevolg dat veel kinderen al jong helemaal op zichzelf zijn aangewezen. Met alle consequenties van dien. Zoals zwangerschappen op heel jonge leeftijd, criminaliteit en allerlei verslavingsproblemen.

Positief zelfbeeld

Het koor was oorspronkelijk vooral bedoeld als naschoolse activiteit voor kinderen met een rugzakje. Dus voor weeskinderen of jeugd met een crimineel verleden. Het koor draagt volgens Tempelman bij aan een positief zelfbeeld. De leden krijgen het gevoel dat ze wat kunnen en krijgen bijvoorbeeld applaus voor hun optreden. Dat zijn volgens de Nederlander de zeldzame keren dat deze kinderen zich gezien en gewaardeerd voelen.
Het koor zingt eigen repertoire, maar maakt ook eigen interpretaties van nummers van artiesten als Toto (Africa) en Ed Sheeran (The shape of you). Het drong daarmee onder meer door tot de finale van de talentenjacht ‘America’s got talent’, waarmee het koor wereldwijde belangstelling kreeg.
Het trad inmiddels op in cultuurtempels als de Carnegie Hall, maar zingt deze zomer ook op het North Sea Jazz-festival. Grootheden als PINK deden al gastoptredens met het Ndlovu-koor. Elton John vloog zelfs voor een avond over naar Zuid Afrika om hun versie van zijn hit ’the Circle of Life’ te horen.
Het Ndlovu-koor treedt donderdag 6 juli op in het Afas-theater in Leusden. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Meer informatie daarover op de site van Tjommie.nl. Leden van koren in Leusden hebben een speciale uitnodiging voor het optreden ontvangen.
Video’s over het werk van Hugo Tempelman en de Tjommie Foundation zijn te vinden op de site Tjommie.nl.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.