Zorgen wijkbewoners omgeving Bosweg zijn volgens de wethouder wel serieus genomen

De te slopen woningen aan de Bosweg.
De te slopen woningen aan de Bosweg. © De Alliantie
Amersfoort - Wijkbewoners zijn wel degelijk aan het woord geweest en serieus genomen toen er plannen werden gemaakt voor sloop en nieuwbouw bij de Bosweg. Dit meldt wethouder Rutger Dijksterhuis aan de bewoners en De Stad Amersfoort schrijft erover.
Leden van de Omgevingsgroep Driehoek Bosweg zeiden eerder tegen de krant dat woningbouwcorporatie de Alliantie de bewoners en de gemeenteraad zou hebben misleid. Er waren drie avonden geweest waarbij omwonenden konden participeren. Maar de plannen die de Alliantie begin juli aan de raad zal presenteren, zouden voorbijgaan aan de wensen van de buurt.
Tot die wensen behoren onder andere het behoud van voldoende groen en een fraai uitzicht, geen hoogbouw en geen parkeeroverlast. Het plan komt neer op sloop van 24 appartementen en bouw van ongeveer 100 nieuwe woningen in de driehoek Bosweg/Réaumurstraat/Kelvinstraat. De sobere, naoorlogse flats zouden het einde van hun levensduur hebben bereikt. De rijen flats ten oosten van de Kelvinstraat worden overigens behouden: ze hebben een renovatie voor de boeg.

Ongezien en ongehoord

Een jaar geleden kwamen boze omwonenden uit het buurtje in het Leusderkwartier bijeen in de raadszaal om hun ongenoegen te delen over de gebrekkige communicatie. Ze voelden zich ongezien, ongehoord en genegeerd. Bij de bijeenkomsten tot dusverre zouden ze zijn overvallen door stedenbouwkundigen met voorgekookte plannen en dure woorden. VVD’er Ivo Beekers vond dat de Alliantie op deze avond hoognodig excuses moest aanbieden, en ergerde zich toen dat niet snel genoeg gebeurde. Hugo Kruyt (SP) overwoog de Alliantie na dit fiasco nooit meer serieus te nemen.
Wethouder Rutger Dijksterhuis vindt in zijn recente brief dat de communicatie in ieder geval anno 2023 goed is verlopen. De inspraak verliep volgens de regels van de door de gemeenteraad vastgestelde Participatiegids. Een aantal eisen van de groep is ingewilligd. Zo zal de bouwhoogte niet hoger zijn dan die van de bestaande bomen aan de Bosweg.

'Natuurlijk spelen'

Ook de ‘voorkeur voor het parkeren verspreid langs de straten’ is opgenomen in het ontwerp, inclusief parkeren op de Bosweg. De buurt vroeg wat groenvoorzieningen voor ‘natuurlijk spelen, bloemrijk grasland en veel meer bomen’ en dat alles gaat er komen.
De gemeente zal echter niet aan alle verzoeken tegemoetkomen, zo schrijft Dijksterhuis. Meepraten is wat hem betreft niet hetzelfde als meebeslissen. Het raadsbesluit over dit project is op 4 juli.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.