Doen wat je goed doet, aflevering 6: Timberr

Dj Timberr in actie tijdens een danceparty.
Dj Timberr in actie tijdens een danceparty. © NJ pics
Amersfoort - Het festivalseizoen is losgebarsten terwijl het culturele seizoen bijna ten einde loopt. Op het programma staan ook regiogenoten die een kunstvorm beoefenen naast hun normale werk of studie. In deze rubriek 'Doen wat je goed doet' de focus op een van hen. Vandaag: Timber Boer, bekend als dj en producer Timberr. Hij heeft 24 juni een optreden op het Festifoort festival aan de Mijnbouwweg.
Het begon voor Timber allemaal echt toen hij op zijn 18e, nu 8 jaar geleden, voor het eerst een dance-festival bezocht. Hij kwam in aanraking met een ander soort house-muziek en beleving dan hij ooit had meegemaakt. “Toen ik 16 was hoorde ik muziek op de radio bij Slam FM enzo, maar dat is geen festival house. Ik werd 18 en dat is de leeftijdseis om naar zulke festivals te kunnen gaan. Ik werd door vrienden meegevraagd naar het Thuishaven festival in Amsterdam Sloterdijk.”
“Toen kwam het pas, als je daar de muziek hoort en ziet wat het met een publiek kan doen. Hoe muziek inspeelt op emotie. Dat vind ik het mooiste aan muziek, dat je emoties los kan maken. Dat heeft met de eigenschappen van muziekgenres te maken. Bij house is dat dansen, het publiek wil hun energie kwijt. Dat is het mooiste is om ze te zien, als ze dansen op jouw zelfgemaakte muziek. Daar krijg ik heel veel voldoening uit. Dan zit je soms maanden alleen te werken aan een track op zolder en dat nummer dan ineens draaien voor honderden dansende mensen is het mooiste wat er is”

Nieuwland

Zijn voedingsbodem voor muziek kwam al veel vroeger voor de in Nieuwland geboren en opgegroeide Timber: “Opgroeien in Nieuwland was heel leuk, we kwamen er wonen toen de wijk net gebouwd was. Er woonden veel kinderen van mijn leeftijd, er was veel te doen en we gingen naar dezelfde school en zaten bij elkaar in de klas.”
“Ik ben altijd muzikaal geweest, heb een drumstelletje gehad toen ik klein was en heb piano gespeeld. Na mijn eerste ervaring op dat dancefestival heb ik een laptop gekocht speciaal voor het maken van muziek, met maar één speaker erbij. Ik ben maar gewoon begonnen met een goedkoop programmaatje. Na twee à drie jaar werd het steeds serieuzer en kreeg ik een contract bij een muzieklabel. Ik studeerde fysiotherapie, maar merkte dat er dingen mogelijk waren voor mij, ben voor de muziek gegaan en heb mijn studie stopgezet. Dat was 4 jaar geleden.”
Dan is het altijd spannend hoe je ouders op zo’n radicale beslissing reageren. Timber lacht: “Dat is dan altijd de vraag die ik krijg. Mijn ouders pushten mij en mijn broer om ons best op school te doen. ‘Niet te veel buiten spelen, maar ga leren’. Ze waren toen best geschrokken van mijn beslissing. ‘Je hebt een diploma nodig’, zeiden ze. Maar toen ze zagen dat ik contracten kreeg bij muzieklabels zeiden ze: ‘Waarom ben je aan het chillen? Ga muziek maken!’. Vanaf dat moment steunen ze me heel erg om muziek te maken. Ze komen weleens kijken als ik ergens draai en vinden het heel leuk me te zien optreden. Maar mijn pa krijgt altijd na 5 minuten al hoofdpijn,’van al dat gebonk’ zegt ie. Vorig jaar juni waren ze ook bij Festifoort, dit jaar hebben ze andere plannen“.

PlayForHouse

Als dj Timberr mocht hij al twee keer bij Festifoort bij edities in Flint optreden en stond al een keer bij het festival buiten op de Isselt. Hij bouwt gestaag en heel bewust aan zijn carrière in de muziek. “Naast dat ik bij diverse labels muziek heb uitgebracht, heb ik ook een eigen muzieklabel tijdens corona opgericht, dat heet ‘PlayForHouse’. Dat deed ik voor iedereen die toen binnen moest zitten en zette mijn eigen werk online op Soundcloud, om thuis naar te luisteren. Na anderhalf jaar was die muziek honderdduizend keer beluisterd. Toen dacht ik: ‘men vindt het leuk, ik heb genoeg volgers, ik maak er eigen label van'. Nu heb ik tracks van producers uit Italië, Frankrijk en Canada die ik uitbreng. Dat is allemaal te vinden via streamingdiensten als Apple, Deezer, Spotify en de nummers worden ook verkocht via Beatport en Traxsource zodat anderen ze ook kunnen draaien.”
Timber is op dit moment niet gefocust op het regelen van boekingen als dj, hij richt zich meer op zijn ontwikkeling als muzikant. In de tussentijd verdiend hij zijn brood als sales adviseur. “Nadat ik bij Rosso Tunes en andere labels muziek uitbracht, is het bewust stil om mij als dj. Ik ben mijn eigen sound gaan ontwikkelen en die breng ik snel zelf uit. Officieel heet dat minimal deeptech. Ik voel dat ik steeds beter en beter word in produceren en daardoor in de buurt kom om optredens te kunnen regelen bij evenementen en festivals. Als je onderscheidend wilt zijn, moet je met een eigen sound komen. Netwerken is in dancewereld het allerbelangrijkste om gigs te krijgen, dat is beetje vriendjespolitiek. Maar als je een goede producer bent, dan kunnen ze niet meer om je heen.”
TImber Boer droomt van een eigen club op Ibiza.
TImber Boer droomt van een eigen club op Ibiza. © Timber Boer
De Nederlandse producer Prunk is het grote voorbeeld van Timberr. Toen ik de house leerde kennen was hij net nieuw in de scene en maakte muziek die ik toen echte leuk vond. Hij heeft ook het pad gelopen dat ik ook wil bewandelen. Hij heeft een van de grootste labels van Nederland, PIV, draait op Ibiza, Miami en heeft zijn eigen festival. Ik wil gewoon rond kunnen komen van muziek of dat nou draaien of produceren is. En ik wil eigenaar van een club op Ibiza worden. Dat is ‘the place to be’ voor housemuziek en dan kies je de dj's, de muziek en de sfeer. De emoties los zien komen en overdag met je label bezig zijn, dat lijkt mij het ideale leventje.”
Af en toe draait Timberr in de binnenstad van Amersfoort, waar hij ook woont. “Ik heb onder andere gedraaid in Tjommies en de Dolle Diva en probeer ergens een vaste avond te krijgen. Er mist in Amersfoort sowieso een club, een plek waar alleen maar house wordt gedraaid. Dat is toch de muziek om echt te dansen. Dat heb je toch minder bij hiphop of r&b, de muziek nu veel in de stad wordt gedraaid. Als mensen een echte clubavond willen gaan ze naar Amsterdam en kunnen ze los gaan, hier is het toch meer een kroegenstad.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.