Voorstelling over slavernij in Amersfoort is start van Keti Koti

© Bowie Verschuuren
Amersfoort - Het speciaal voor Amersfoort aangepaste theaterstuk Free to be Free gaat vrijdag 16 juni in première in de Sint Aegtenkapel. De wandelvoorstelling is gemaakt wegens de 150ste herdenking van de afschaffing van de slavernij. De uitvoering is de start van ‘Amersfoort Ontketent’, de herdenking en viering van de slavernij en de gevolgen die het heeft op de inwoners van Amersfoort en het maatschappelijk leven.
Artistiek leider Katy Streek van stichting Sites of Memory die de voorstelling maakt, over de vorm van het stuk: "Het is een interdisciplinaire voorstelling waarin we met tekst, dans en muziek de bezoeker meenemen. Ook letterlijk, want in de voorstelling zit een klein wandelingetje vanuit de Sint Aegtenkapel naar Flehite en eindigt bij de Koppelpoort. De inhoud is mede gebaseerd op historisch onderzoek.
De Koppelpoort
De Koppelpoort © Nieuwsplein33
Het verhaal van Pieter gaat over een jongen van 6 jaar die in 1633 in de Sint Joriskerk is gedoopt met deze naam. Streek: "Hij werd ontvoerd en meegenomen vanuit West-Indië, het huidig Caraïbisch gebied en door Willem Weijman en meegenomen naar Amersfoort. Daar moest hij wonen bij een familie in Amersfoort. Ook al is er weinig bekend over zijn leven, het feit dat hij met zijn achtergrond en op zo'n jonge leeftijd gedwongen in Amersfoort kwam te wonen, spreekt tot de verbeelding."

Slavernij en Amersfoort

Amersfoort heeft een duidelijke band met de slavernij en de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) die gebruik maakte van tot slaaf gemaakte mensen. De eerste gouverneur-generaal van de VOC, Pieter Both, is geboren in onze stad en er is een straat op de Berg naar hem vernoemd. Ook de eerste VOC admiraal, Steven van der Hagen, was Amersfoorter.
En andere beroemde stadsgenoot, Johan van Oldenbarnevelt, komt als mede-oprichter van de VOC aan bod in het theaterstuk. "Maar de voorstelling staat ook stil bij verzetstrijders vanuit de 18e en 19e eeuw die zich inzetten voor afschaffing van de slavernij en de strijd voor vrijheid. Het optreden is in het Nederlands met teksten in het Engels, Sranan Tongo en Papiamentu", vertelt Katy Streek.
Herdenkingstocht tijdens Keti Koti in Amersfoort op 30 juni 2022
Herdenkingstocht tijdens Keti Koti in Amersfoort op 30 juni 2022 © Melanie Lemahieu
Voorzitter Zuwena Venhuis van het Comité 30 juni / 1 juli dat Keti Koti in Amersfoort vertelt: "De vraag kwam vanuit de gemeente om iets te doen met de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij die in 1863 officieel werd. We zijn met Amersfoort Ontketent klein begonnen, maar er doen steeds meer organisaties mee en we krijgen nu echt voet aan de grond met onze herdenking en viering voor het derde jaar op rij."

Route van Verzoening

Samen met Artikel 1 Midden Nederland zijn eerder al de Routes van Verzoening gemaakt. Zuwena: "Daarbij hoort ook een Keti Koti pad en dat gaan we op 30 juni a.s. voorafgaand aan de herdenking lopen. Iedereen is welkom, en de nazaten van de inheemse bevolking, van ontsnapte gevangenen en van tot slaaf gemaakten uit de Nederlandse koloniën zullen meelopen in traditionele kledij van hun voorouders. De optocht voert ons langs historische plekken in Amersfoort die de verbondenheid van de stad en haar (vroegere) bewoners met de geschiedenis van slavernij laten zien. Op 1 juli is er voor het eerst een viering samen met Utrecht, die vindt plaats in het Griftpark in Utrecht. Het idee is om in de toekomst te gaan naar een provinciebrede viering.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.