Minder klanten voor Voedselbank Amersfoort

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Het aantal klanten dat de voedselbank in Amersfoort bezoekt loopt fors terug. “Ieder jaar zien we rond deze periode in de zomermaanden een daling, maar dit jaar werd die trend in januari al ingezet”, vertelt Cieka Galenkamp, coördinator bij de Voedselbank Amersfoort. Ze maakt zich zorgen om mensen binnen een specifieke doelgroep - werkenden met een laag inkomen - waarvan verwacht wordt dat ze het financieel gezien wel redden.   
Al vijftien jaar is Galenkamp als coördinator betrokken bij de voedselbank en ze vindt het opvallend dat juist in deze tijd de bezoekers afnemen. “We hebben te maken met enorme inflatie en de energieprijzen stegen in de winter ook fors.” Een van de redenen voor de afname van het aantal huishoudens dat zich bij de voedselbank laat zien zou te maken kunnen hebben met de uitkeringen die dit jaar zijn verhoogd. 
Het aantal klanten is teruglopen van zeshonderd aan het begin dit jaar, naar inmiddels krap vijfhonderd. De coördinator van de voedselbank noemt daarvoor een heel aantal legitieme redenen. Zo kunnen mensen weer een baan hebben gevonden, verhuisd zijn naar een goedkopere woning of schulden hebben afbetaald. "Maar een daling van bijna twintig procent, dat is wel veel", constateert Galenkamp.  

Driehonderd euro

“Ik heb zorg voor de groep die nu net boven de financiële norm uitkomt - waardoor ze buiten de gemeentelijke regelingen vallen -, maar die alsnog moeite heeft om rond te kunnen komen”, vertelt Galenkamp. Daarbij valt het haar op dat veel mensen nog niet scherp hebben voor wie de voedselbank er is. “Ik hoor vaak dat mensen denken dat je een bijstandsuitkering moet hebben, maar dat is niet het geval. Iedereen die - ongeacht zijn of haar inkomen - per maand minder dan driehonderd euro overhoudt voor boodschappen en kleding komt in aanmerking.”  
Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat uit onderzoek van het financieel adviescentrum NIBUD blijkt dat mensen op dit moment redelijk goed rondkomen. "Dit heeft mede te maken met allerlei maatregelen vanuit de overheid, zoals het energieplafond of de energietoeslag. Daarnaast zijn de uitkeringen op 1 januari dit jaar met 10 procent gestegen en zijn de huur- en zorgtoeslagen verhoogd." 
Toch begrijpt de gemeente de zorgen van de Voedselbank Amersfoort wel: "een deel van de maatregelen is tijdelijk, zoals de korting op benzine, die op 1 juli vervalt. Of de energietoeslag, waarvan onduidelijk is of deze in 2024 nog bestaat. Het kan dus zijn dat meer mensen die nu goed rondkomen op termijn toch weer hulp nodig hebben.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.