Beeld als eerbetoon aan duivensport : 'Vroeger zag het zwart van de duiven boven de stad'

Amersfoort - In de Eemhaven is sinds afgelopen weekend een nieuw beeld te bewonderen: een stalen duif. Het is een eerbetoon aan de vele duivenmelkers van het voormalige volksbuurtje ‘Het Sasje’ dat vroeger op het huidige Eemplein stond. In aanwezigheid van de burgemeester, de bedenker van het beeld Arie Terschegget, de maker Thijs Trompert en zo’n honderd andere aanwezigen werd het beeld vanaf de brug in de haven onthuld.
Terschegget was ook degene die eerder al een witte houten duif maakte, die op dezelfde plek in de haven te zien was. Een aantal jaren geleden verdween het beeld plotseling. “Misschien is er een boot tegen de paal aangevaren en ligt het beeld ergens op de bodem van de haven”, laat Terschegget weten. Het nieuwe beeld is van roestvrij staal gemaakt en is stevig gemonteerd op een meerpaal. Amersfoort is de eerste stad in Nederland die een standbeeld specifiek voor de duivensport en voor duivenliefhebbers heeft geplaatst. Het staat symbool voor de duivenmelkers. Niet alleen voor die in Amersfoort, maar voor liefhebbers van de vogels door het hele land.

Arie Terschegget gelooft dan ook dat er veel toeristen af zullen komen op dit nieuwe kunstwerk. “Er zijn al veel beelden van duiven gemaakt, maar voor zover ik weet staat er nog geen een waar de duif op het klokje is geland.” De klok is een belangrijk onderdeel in de duivensport. Zodra de postduiven terugkwamen van een bestemming waar ze werden losgelaten, landden ze op de klok - die vaak in hun hok stond - en kon de finishtijd worden vastgesteld. Tegenwoordig wordt de tijd gemeten met een elektronische chip die de duif bij zich draagt.
Terschegget groeide op met een vader die duiven had. Hij was er als jongen altijd al van onder de indruk. “Ik heb zelf de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en daar speelden duiven een belangrijke rol in het verzet. Er werden duiven uitgewisseld met Frankrijk. Die duiven droegen ringetjes om hun poot met een briefje erin. Zo kon er belangrijke informatie worden uitgewisseld.”
Tijdrovend
De duivensport is er een die in Amersfoort ooit groot was, maar met de jaren steeds minder is geworden. Dat heeft volgens Paul Smit vooral te maken met het tijdrovende karakter van de sport. Hij besloot een paar jaar geleden om zijn geliefde hobby met die reden de deur uit te doen. “Ik heb inmiddels een zoontje en we wilden weleens op vakantie. Hij zat in de zomer binnen weg te puffen op de bank, omdat mijn vrouw en ik zo druk waren met de duiven. Je bent er echt iedere ochtend en avond mee bezig.” Op de vraag of hij zijn duiven mist kan hij kort zijn: “Ja, verschrikkelijk erg. Het is een soort bacil in mijn hoofd. Vooral het moment dat de duiven terugkomen van een wedstrijd en je staat in je tuin naar boven uit te kijken; dat mis ik. Dat geeft zo’n enorme kick.”
Zowel Terschegget als Smit herinnert zich een Amersfoort waar het regelmatig zwart zag van de honderden duiven die boven de stad zweefden. “Duiven zijn prachtige dieren. Je moet er echt eens een keer goed naar kijken. Je kunt ze zo tam maken als je wilt en het zijn ook nog eens hele dankbare dieren”, sluit Terschegget af.
Het duivenbeeld is gefinancierd door de gemeente Amersfoort en projectontwikkelaar Schipper Bosch.