Doen wat je goed doet, aflevering 5: Tineke Tommel

© RTV Utrecht
Amersfoort - Het festivalseizoen is losgebarsten terwijl het culturele seizoen bijna ten einde loopt. Op het programma staan ook regiogenoten die een kunstvorm beoefenen naast hun normale werk of studie. In deze rubriek 'Doen wat je goed doet' de focus op een van hen. Vandaag: Tineke Tommel - schilder met figuratief en abstract werk. Haar werk is te zien op de expositie Dichtbij Verbeeld tot en met 17 juni in de Sint Joriskerk.
Tineke Tommel schilderde deze klaprozen.
Tineke Tommel schilderde deze klaprozen. © RTV Utrecht
Tineke Tommel is in de Keistad geboren, dus is ze een échte Amersfoortse, zegt zij zelf. Maar ze woont inmiddels al jaren in Leusden. “Ik ben pas 65 geworden en werk niet meer. In een kraamkliniek in Amersfoort en ben ik geboren toen mijn ouders in het Soesterkwartier woonden. Ik ben opgegroeid in de Willem Barentszstraat, met mijn ouders, een tweelingzus en nog een jongere zus.”
"De beeldende kunst zat er al jong in en heeft afgelopen jaren een vlucht genomen bij Tineke. “Ik heb altijd graag getekend en begon later met schilderen. Ik ben ongeveer 15 jaar geleden lessen gaan volgen, ongeveer twintig keer per jaar. Ik heb bij verschillende leraren les gehad. Ook schilder ik in schildergroepen: de Vrije Kwasten in Achterveld en bij ELTA in Leusden. Met hen exposeren we elk jaar als groep. Nu in de Sint Joriskerk is de eerste expo waar ik met samen met een iemand, Clara van Binnendijk, exposeer. En dan ook nog in een hele mooie kerk.”
“Wij gaan daar zondags ook naar de kerk en ik kreeg de vraag of ik daar ook een keer wilde exposeren. Ik moest wat opsturen om het te laten beoordelen en vond het best spannend; in eigen kerk exposeren. Want iedereen die daar komt op zondag bij de kerkdienst, ziet dan je werk. Maar ik heb erg leuke reacties gehad. Mensen leren je zo ook een beetje kennen, er ontstaat een praatje. En zo kom je dichter bij elkaar.”
De expositie Dichtbij Verbeeld in de Sint Joriskerk
De expositie Dichtbij Verbeeld in de Sint Joriskerk © RTV Utrecht

Schildergroep

De twee schildergroepen bezoekt Tineke om de week. De een vindt plaats in de Moespot in Achterveld, de ander bij de Groene Belevenis in Leusden. De cursisten in de Moespot bedenken voor elkaar opdrachten of houden een presentatie. “Iemand stelt iets voor of begint een soort van les of zet stilleven klaar. Dat is dan een avond en is iedereen vrij om daarmee een werk te maken. Maar ook een portret maken of model schilderen, het kan elke keer weer wat anders zijn."
Bij de ELTA wordt een (on)bekende schilder uitgelicht of gepresenteerd. “Daar gaan we vier weken mee aan de slag. En dan maak je vaak een werk in die stijl, als je daar zin in hebt. Als je in die stijl dan werkt, merk je ook dat je de obstakels tegenkomt die de schilder ook heeft gehad. Maar ja, meestal lukt het niet zoals de beroemdheid het zelf heeft opgelost.”
Tineke heeft een opleiding in de verzorging gehad en werkte daarna als verkoopster onder andere bij een warme bakker. In haar laatste werkzame jaren zat ze bij de thuiszorg. “Na ons trouwen zochten mijn man en ik een huis. Hij komt uit Stoutenburg, ik ben een Keientrekker dus Leusden is er precies tussenin. We wonen hier heerlijk, tussen het groen. Onze zoon en dochter wonen niet om de hoek, maar als ze er zijn dan is het een feestje. Dan ben ik dankbaar dat ze happy zijn.”
“Het echte schilderen begon 15 jaar geleden. Ik had zin om er meer over te weten te komen en wilde het ook kunnen. Ik zat te dubben ‘zal ik les nemen?’ . Ik dacht dat ik niet goed genoeg was, maar heb er zeker van geleerd. En wilde verder komen dan mijn kunnen op dat moment.”

Emoties

“Het is een uitlaatklep, je wordt er rustig van. Toen ik een keer boos was ben ik ook gaan schilderen en toen heb ik een hele boze mus gemaakt. Dat was een soort personificatie van mijn gevoel. Dat kwam er gewoon zo uit. Emoties spelen in mijn werk ook mee.”
Uitsnede van het werk Explosie van Blijdschap door Tineke Tommel. Het origineel is vierkant.
Uitsnede van het werk Explosie van Blijdschap door Tineke Tommel. Het origineel is vierkant. © RTV Utrecht
“Soms maak ik een schilderij dat ik niet weg wil doen. Het werk dat in de Sint Joriskerk hangt, ‘Explosie van blijdschap', heeft betekenis voor mij. Dat was naar aanleiding van mijn belijdenis is St. Joriskerk, daar werd ik zo blij van. Dat schilderij heb ik met diverse technieken gemaakt, onder andere met paletmes en kippengaas."
"Voor het schilderij met klaprozen, heb ik de alcohol techniek gebruikt. Eerst de ondergrond met allerlei kleuren gevuld en daarna verdunde donkere verf er overheen geschilderd. Toen met spiritus gespat, dan wijkt de donkere verf en komt de kleur naar boven. Daarna weer de lucht en het gras ingekleurd. Het is een heel leuke techniek om te gebruiken.”
“Ik vind dat ik niet meer bij de beginners hoor. Maar de naam kunstenaar is ook weer erg hoog gegrepen. Ik hoef geen naam als kunstenaar te maken. Ik maak gewoon schilderijen, laat mensen maar kijken of ze het leuk vinden. Ik heb wel meerdere keren opdrachten gedaan en werken verkocht. Nu ook door expo Dichtbij Verbeeld ook weer, in totaal 10 stuks. "

Dichtbij Verbeeld

De onderwerpen op haar schilderijen bij de huidige expositie van Tommel gaan over dingen dicht bij huis: een stilleven, de natuur, een vaas bloemen. “De naam hebben Clara en ik samen bedacht, we hadden de vrijheid om de naam te kiezen. Zij kwam met verbeeld en ik dichtbij en zo is dat samengevoegd. Ik heb speciaal voor deze tentoonstelling een paar extra werken gemaakt om het beter bij elkaar te laten passen. Toen heb ik Zomeravond In De Tuin gemaakt, een abstract werkt. Dat hang bij de klaprozen en een vaas bloemen.
Ik vind Isaac Israëls een erg goede schilder. Hij doet veel met strand en zee, dat kan hij erg goed. Maar ook werk van Herman Brood is leuk, zijn kleuren en spontane lijnen vind ik mooi. Ik hou van abstract, figuratief abstract maar ook meer fotografisch. Ik wil dat zelf ook doen, niet een stijl, maar wissel juist verschillende stijlen af.
Al woont ze er heerlijk, er mist wel iets in Leusden, aldus Tineke: ‘Ik mis heel erg een winkel met kunstbenodigdheden. Ik denk dat er hier genoeg schilderende creatieve mensen zijn die daar behoefte aan hebben. Het fysieke is fijn, om te kijken, kleuren te zien, nieuwe middelen te bekijken van pasta's of gels. En dat je weer nieuwe ideetjes krijgt. Dat is het leuke van een fysieke winkel, naast persoonlijk contact.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.