Vanwege het overvolle stroomnet kunnen vanaf 2025 langdurige storingen ontstaan

© Stedin
Amersfoort/Leusden - In een brandbrief, gericht aan onder andere de gemeente Amersfoort, waarschuwen netbeheerders Stedin en TenneT dat het stroomnet sneller overbelast raakt dan gedacht. De ‘fysieke grenzen’ van het net kunnen op sommige plaatsen mogelijk al in 2025 in beeld komen. 'Regelmatige en langdurige storingen zijn niet uit te sluiten.'
Het stroomnet is overvol en dat heeft alles te maken met netcongestie. Een begrip waar de meeste mensen waarschijnlijk niet meteen een beeld bij hebben, maar het is een groot probleem voor de beheerders van het stroomnet. Het betekent dat het stroomnet de gevraagde hoeveelheid elektriciteit niet kan bieden en dat het net op een aantal plekken vol zit.
Dat probleem is er niet constant. Het zijn eigenlijk files op het energienetwerk, op moment dat er meer vraag dan aanbod is. Netbeheerders TenneT en Stedin verwachten nu dat netcongestie zich uitbreidt en vanaf 2025 in delen van de provincie Utrecht ook kleinverbruikers gaat raken.

'Ernstige zorgen'

In de brief schrijven de netbeheerders: 'Dit baart ons ernstige zorgen. Immers, in een worst case scenario worden netcomponenten zwaarder belast dan waar ze voor ontworpen zijn. Regelmatige en langdurige storingen zijn in zo’n situatie niet uit te sluiten – met alle gevolgen van dien.
Het gemeentebestuur wil in gesprek met de netbeheerders om goed inzicht te krijgen in de specifieke gevolgen. 'We willen een duidelijk beeld krijgen wat de consequenties zijn voor onze stad', schrijf het college van burgemeester en wethouders in een reactie aan de gemeenteraad.
TenneT en Stedin doen nu verder onderzoek. De uitkomsten daarvan worden na de zomer verwacht. Ondertussen zullen de gevolgen van de brief op korte termijn worden besproken. Op basis hiervan zal het stadsbestuur vervolgstappen bepalen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.