Doen wat je goed doet, aflevering 4: Stijn Janssen - SANN!E & FRIENDS

© Stijn Janssen
Leusden - Het festivalseizoen is losgebarsten terwijl het culturele seizoen bijna ten einde loopt. Op het programma staan ook regiogenoten die een kunstvorm beoefenen naast hun normale werk of studie. In deze rubriek 'Doen wat je goed doet' de focus op een van hen. Vandaag: Stijn Janssen van de band SANN!E & FRIENDS. De band speelt zaterdag 10 juni op het Puddingpop festival.
Stijn Janssen is geboren Leusdenaar. Hij woont in de buurt Het Vliet, een paar straten verder van zijn geboortehuis. Maar zijn muzikale leven speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en binnenkort ook veel meer in Haarlem. Als gitarist en bandleider van SANN!E & FRIENDS speelt hij zaterdag 10 juni een thuiswedstrijd.
“Ik trommelde vroeger op alles en ging daarom op djembé-les, wel een jaar of zes achter elkaar. Thuis heb ik vaak ook met het keyboard gerommeld, maar nooit bedoeld om wat mee te doen. Ik ging naar het Farel college in Amersfoort en daar hadden ze een muzieklokaal. Naast de les werd daar veel muziek gemaakt en daar heb ik voor het eerst een gitaar geprobeerd. Thuis bleek er in een hoekje nog een Spaanse gitaar te liggen en daarmee heb ik mezelf aangeleerd te spelen. Maar de rocknummers van AC/DC spelen op een akoestische gitaar is het toch niet helemaal”, zegt hij lachend.

Conservatorium

Stijn wilde daarom een echte muziekopleiding mét gitaarles. Het werd de mbo muziekopleiding op het Pact+ in Amsterdam, die hij succesvol afrondde. “Na deze zomer begin ik aan het conservatorium in Haarlem. Dat had ik nooit verwacht, ik werd tot mijn verbazing met mijn auditie al aangenomen bij het Pact+ en nu ga ik dit doen. Ik heb muzikaal altijd alles mijzelf aangeleerd, van het spelen tot noten lezen. Daarom nam ik na de havo eerst een opstapje naar het mbo en dan zie ik wel waar het heengaat. Ik ben heel blij dat ik in Haarlem ben aangenomen.”
“Mijn doel is professioneel gitarist worden. Ik speel heel veel verschillende stijlen en dat vind ik het leukst. Uiteindelijk wil ik sessiemuzikant worden. Daar zijn verschillende mogelijkheden in. Je hebt live sessie muzikanten die optreden met verschillende artiesten, vaak vocalisten. En studio sessiemuzikanten spelen bij de opnames in de studio.. Ik zou het liefst live spelen, dat vind ik het leukste om te doen. Met veel verschillende bandjes en diverse muziek. Mensen zeggen dat ik talent heb. En ik heb nu al leuke dingen mogen doen, zoals vier of vijf keer in de Melkweg in Amsterdam spelen, een optreden op het Kwaku festival en met SANN!E & FRIENDS twee keer bandcompetities gewonnen.

SANN!E & FRIENDS

Stijn won met zanger Sander van Teijlingen als SANN!E & FRIENDS de Grote Prijs van Leusden van Fort33 dit jaar. Een van de prijzen was een optreden op het Puddingpop festival aan de Bavoortseweg. De groep is nu twee jaar bezig en kende elkaar eerst alleen via via van de opleiding op het Pact+. “Sander zat een klas hoger dan ik en hij moest in het derde jaar een eindpresentatie doen in de Melkweg. Toen zijn gitarist stopte, werd ik door hem genoemd om hem te vervangen. Ik ben bandleider bij Sander en regel ik alle zaken. Ik doe de administratie, zorg dat iedereen bij de repetities is. Maar ik regel ook met de speellocatie dat alle apparatuur er is voor een gig.”
“SANN!E is het project van Sander, hij schrijft de liedjes en de teksten. Hij maakt thuis elektronische Nederlandstalige pop/hiphop, neemt demo’s op en stuurt die als mp3 naar ons. De band maakt er een arrangement van en zorgt ervoor dat het live ook door een band gespeeld kan worden. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt, mijn eigen partijen bedenken en gitaargeluiden. We spelen het niet na, maar proberen het eigen te maken. Met eigen arrangementen, akkoorden, accenten die we erin zetten.”
“Het is leuk om van een elektronisch gemaakt nummer live iets moois te maken. Elektronische muziek uit een apparaat heeft geen show aspect, vind ik. Het kan met een goede dj of zangeres bijvoorbeeld heel vet zijn. Maar als er een complete band staat, ben ik veel meer betrokken en dan is het voor mij meer entertainment, een complete show.”

Kleine familie

“We zijn een kleine familie met SANN!E & FRIENDS. In het begin waren we nog niet bevriend. Maar twee jaar toewerken naar spelen in een grote zaal voor publiek, dat bindt je echt. We brengen veel tijd met elkaar door, doen voor de optredens alles. Als goede vrienden van elkaar loopt je privéleven ook over in werk. Het gaat niet om het eindresultaat, maar dat het vooral leuk is.“
“Wat er van mij verwacht wordt verschilt per project. Bij SANN!E is het belangrijk energiek en beweeglijk te zijn. Het is belangrijk om het publiek mee te nemen. Dat zullen mensen ook zien op Puddingpop. Dan staat er een energieke band met makkelijk meezingbare nummers die heel veel lol maakt.”
© SANNIE AND FRIENDS
Ook in de keuze van idolen richt Stijn zich helemaal op de gitaar. “Ik vind een aantal gitaristen heel goed om hun techniek. Zoals Andy Timmons uit de jaren 80 die toen rock speelde o.a. in de band Danger Danger. Zijn geluid en aanslag met superveel emotie en controle is heel gaaf. Mark Lettieri is een Amerikaanse muzikant van experimentele jazzband Snarky Puppy. Ondanks dat er veel chaos en ingewikkelde dingen gebeuren op podium en in de muziek, speelt hij heel simpele en mooie melodieën. Dat wil ik ook, dat mensen het kunnen onthouden en meezingen. Dan blijft het beter hangen.”

Carrière

“Ik ben al semiprofessioneel, doe optredens en studiosessies. Afgelopen seizoen speelde ik voor Dirk Scheele (de Nederlandse zanger/gitarist die muziek maakt voor kinderen van 2 tot 8 jaar) tijdens zijn theatertournee door Nederland. Ik zit in de band Jessica, die alternatieve popmuziek maakt. Daar kan ik wat meer experimenteel zijn, het randje opzoeken van wat mensen gewend zijn. Met Sam van Dalen schrijf ik Nederlandse liedjes en met hem schrijf ik ook nummers voor zijn repertoire.”
“Maar ik sta nog aan het begin. Er gaat nog zoveel meer komen, het gaat allemaal nog groter worden. Ik hoop op meer optredens op speciale plekken en voor grotere aantallen publiek. Nu speel ik een of twee keer per maand met Sander en andere bandjes. Dat zijn wat kleinere optredens. Het zou leuk zijn als er mensen speciaal voor ons zouden komen. Ik wil graag spelen in de Ziggo Dome in Amsterdam. En een clubtour door Nederland, dan ben je ook echt wel professional en lijkt me heel leuk om te doen.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.