Groen licht voor flexwoningen, verkeersveiligheid wordt verbeterd

© Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeenteraad van Amersfoort stemde vanmiddag in met de komst van 38 containerwoningen aan de Nijkerkerstraat. Wél met de belofte om naar de verkeersveiligheid te kijken. Dat meldt RTV Utrecht.
Op een steenworp afstand van knooppunt Hoevelaken en op de uiterste grens van de gemeente Amersfoort ligt het nu nog lege weiland waar vandaag over is beslist. Aan de weg liggen verder enkele huizen en een aantal bedrijven. In dat weiland komen 20 woningen voor statushouders en 18 voor jongeren. Twee doelgroepen die grote moeite hebben de woningmarkt te betreden. Het gebouw wordt twee verdiepingen hoog en bestaat straks uit studio's.
De komst van de flexwoningen ging niet zonder slag of stoot. Omwonenden en inwoners van Hooglanderveen waren op zijn zachts gezegd niet blij met de plannen. De plek, zonder voorzieningen in de buurt, zou allesbehalve een goede plek zijn voor deze tijdelijke woningen. Het gebrek aan winkels, openbaar vervoer en scholen, maar met een coffeeshop om de hoek, zou overlast alleen maar in de hand werken. Daarnaast zou de weg te gevaarlijk zijn om zoveel woningen aan te bouwen.

Verkeersprobleem

‘s Ochtends vroeg en aan het einde van de middag is het druk richting knooppunt Hoevelaken en is het zo goed als filerijden. ‘s Middags en ‘s avonds wordt er juist te hard over de weg gereden. “We zijn bang voor gevaarlijke situaties”, vertelde een omwonende op een informatieavond in april. Daarom wil de buurt de snelheid graag omlaag zien gaan. “Zeker nu er nog meer mensen aan de weg gaan wonen.”
En aan die oproep is gehoor gegeven: de raad stemde in met een motie om de snelheid op de weg terug te brengen van tachtig naar zestig kilometer per uur. Ook is er gesproken om de oprit naar de flexwoningen rechtstreeks op de Nijkerkerstraat aan te sluiten, maar die keuze is door de wethouder afgeraden. "Zeker gezien de drukte 's ochtends is dat niet wenselijk." Qua verkeersveiligheid wordt er rekening gehouden met de wensen uit de buurt. Een keuze die niet meer dan logisch is, vinden veel fracties. "Al is het alleen al om buurtbewoners tegemoet te komen na de slechte start als het gaat om participatie”, aldus CDA-raadslid Alex Engbers.

Overvallen

Buurtbewoners voelden zich overvallen door de plannen, omdat ze in gesprek waren met de gemeente over de komst van twee permanente woningen op de locatie. Die twee woningen komen er nog steeds, aldus wethouder Astrid Janssen. Maar voor het zover is, is de locatie een goede plek voor de flexwoningen. Al is het alleen maar vanwege de hoge woningnood.
Afgelopen paar jaar zijn er al 1200 tijdelijke woningen gebouwd in de stad, maar de wethouder wil daar graag snel meer aan toevoegen. “We zitten middenin een woningcrisis en ook de toekomst ziet er op korte termijn niet rooskleurig uit”, zegt Astrid Janssen. Daarom wordt er onder andere gekeken naar 300 tijdelijke woningen in Bovenduist en zijn ook de woningen aan de Nijkerkerstraat hoog nodig.

‘Wel naar buurtbewoners geluisterd’

Ondanks dat inwoners best begrijpen dat de woningen nodig zijn, zijn ze niet tevreden over de participatie. Het plan dat vandaag is ingestemd is echter op een flink aantal punten aangepast sinds de eerste tekeningen. Zo is het gebouw al een kwartslag gedraaid, wordt er extra groen en hekken geplaatst, zodat er een duidelijke scheiding is met de omliggende percelen en is de minimumleeftijd om in aanmerking te komen voor een woningen verhoogd naar 23.
“Er hadden een aantal dingen beter gekund”, ziet ook wethouder Janssen. “Toch is er met deze plannen wel degelijk naar de buurtbewoners geluisterd. Je kan het alleen nooit naar iedereens tevredenheid doen.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.