Sprookjesachtig seizoen van Rugbyclub Eemland werd zorgvuldig voorbereid

© www.rugby-shots.nl
Amersfoort - Sprookjesachtig, zo wordt het seizoen van Rugbyclub Eemland ook wel beschreven. Maar achter dat sprookje schuilt een zorgvuldig gecreëerd verhaal. Het resultaat? Een sterk verbond dat leidt tot grote prestaties.
Door Astrid Karsten
De rugbyers van RC Eemland uit Amersfoort schreven gisteren historie. De ambitieuze club wist in Amsterdam de finale om het landskampioenschap te winnen van Haagsche RC en is zo voor het eerst de beste ploeg van Nederland.
De weg naar de zege werd zorgvuldig voorbereid. Zo slaagde de club er wonderwel in om te groeien, zelfs in de nasleep van de coronapandemie waarin het aantal sporters in Nederland nog steeds achterblijft. RC Eemland telt inmiddels meer dan 500 leden uit de regio, waarvan bijna de helft jeugdspelers, en boekt sportieve vooruitgang.
Een belangrijke factor in deze groei is de aanstelling van hoofdcoach Zane Gardiner. "Ik kon simpelweg niet weigeren, het is zo'n mooi project dat Michiel (Campagne, voorzitter) me aanbood," zegt Gardiner. Hij heeft geen moment spijt gehad van zijn beslissing. De ambitie Amersfoort een echte topsportclub te bezorgen door middel van de prachtigste sport voor een Nieuw-Zeelander, was onweerstaanbaar.

Zeer getalenteerde spelers

De pijlers van het project zijn plezier en (jeugd)ontwikkeling, groei in de breedte en aantrekkingskracht door aansprekende resultaten. Gardiner past perfect in dit plaatje met zijn achtergrond als internationale clubcoach en bondscoach van Oranje. Hij krijgt de beschikking over een zeer getalenteerde groep spelers, aangevuld met enkele ervaren binnen- en buitenlandse krachten.

Sinds 1977 wordt er gerugbyd in Amersfoort, eerst bij het Eemland College, daarna op locaties Birkhoven en de Isselt, voordat de rugbyclub zich vestigde in de Bokkeduinen. De vereniging heeft als doel: "Het bevorderen van de uitoefening van sport door haar leden, met name de rugbysport, en al hetgeen daartoe bevorderlijk is."

"Wat Zane ons vooral heeft gegeven, is een verhaal," vertelt Niels van Oeffelen, captain van het eerste team. Sinds de komst van Gardiner wordt er niet alleen gesproken over waarden, maar er wordt ook naar gehandeld. "Waarden geven ons houvast tijdens trainingen, wedstrijden en daarbuiten. Eerlijkheid naar jezelf en anderen is een van onze waarden, wat ook inhoudt dat we openstaan voor feedback, zelfs als deze minder positief is. Commitment gaat voor ons verder dan op tijd zijn voor trainingen en wedstrijden.
"Het gaat er ook om dat je je inzet voor fysiek en mentaal welzijn, zelfs buiten cluburen. Erkennen wanneer je pijntjes hebt en er iets aan doen. Zorgen dat je je inzet voor mentaal welzijn. Maar onze belangrijkste waarde is toch wel 'Eemland schorem'. Het maakt ons uniek en het maakt ons... ons."

Onoverwinnelijkheid

Eemland en schorem, twee woorden die het team leidden tot onoverwinnelijkheid, zelfs als het tegenzat. Het geeft de ploeg telkens net dat beetje extra kracht en geloof. Het redde ze meerdere keren in het afgelopen seizoen, zelfs tijdens de bizarre halve finale waarin een ruime voorsprong werd weggegeven, maar de ploeg uiteindelijk toch zegevierde. En dan die finale, waarin grote rivaal Haagsche RC overtuigend werd verslagen met maar liefst 31-15 en een historisch landskampioenschap werd veroverd.
© www.rugby-shots.nl
"Het mooie is dat ik dit verhaal niet bedacht heb, maar dat het echt uit de jongens komt," vervolgt Gardiner. "Ik vond het vooral belangrijk dat het team zich verbonden voelde en een identiteit kreeg, zodat ze zich als een hecht gezin konden voelen binnen de ‘gele familie’, zoals RC Eemland ook genoemd wordt."
"Daarnaast vond ik het belangrijk om een stukje geschiedenis te verweven met het verhaal van de club. Zo kwamen we uit bij de stonecutters, een verwijzing natuurlijk naar de Keistad.” Om rotsen te doorklieven moet je veel werk verrichten. Werk dat in eerste instantie ongezien blijft. “Dat heb ik het team ook altijd voorgehouden tijdens trainingen en zelfs tijdens wedstrijden. De inspanningen die je nu levert, zullen zich vroeg of laat uitbetalen."

Talentontwikkeling

Naast het behalen van het landskampioenschap op tweede pinksterdag heeft ook het Colts-team (hoogste jeugdteam) zich gekroond tot landskampioen en levert de club regelmatig spelers af voor verschillende jeugdselecties van de Nederlandse Rugby Bond.
Delano Jansen van der Sligte is zo’n voorbeeld van talentontwikkeling. Hij kwam op jonge leeftijd bij RC Eemland en heeft inmiddels al vier caps op zijn naam staan. "Maar er zijn nog meer jongens in aantocht," merkt Niels op. "Wat mij betreft hadden ze er zelfs al bij moeten zitten, maar het zal zeker op korte termijn gebeuren."
Dit is pas het begin, er staat ons nog zoveel moois te wachten
Zane Gardiner, hoofdcoach
Kunnen de huidige prestaties nog worden overtroffen? Waar moeten we ons op richten in het volgende seizoen? "Simpel," zegt van Oeffelen, "Nog een keer die titel winnen natuurlijk!" Gardiner beaamt dit: "Dit is pas het begin, er staat ons nog zoveel moois te wachten." De hoofdcoach zal het niet meer van dichtbij meemaken, want na dit seizoen vertrekt hij naar Kuala Lumpur. Het is tijd om zijn eigen gezin prioriteit te geven. Zijn vrouw heeft daar betere carrièremogelijkheden en hij wil zijn kinderen ook een mooi avontuur bieden. Zelf wil hij aan de slag als team consultant, een rol die perfect bij hem past.

Rugby Union Football, zoals de volledige benaming van de sport luidt, is internationaal gezien een populaire sport met miljoenen spelers en fans. Hoewel de bekendheid van de sport in Nederland bescheiden is, behoort het tot een van de snelst groeiende sporten op dit moment.

De charme van rugby ligt in de diversiteit en het sterke teamgevoel dat de sport met zich meebrengt. Of je nu klein, behendig, snel, beweeglijk, sterk of zwaar bent, er is plaats voor iedereen. Je hebt elkaar nodig. Naast fysieke aspecten is rugby ook een zeer tactische sport.

Rugby Nederland heeft de ambitie om te groeien naar 30.000 actieve spelers en een fanschare van 250.000 enthousiaste supporters op te bouwen. Bovendien is de Rugby Sevens-variant een Olympische sport, wat perspectieven biedt voor topsporters.

Speelstijl

"Mensen in mijn omgeving waren wel eens verbaasd over de speelstijl van RC Eemland. Ze zeiden dat het helemaal niet bij me paste," aldus Gardiner. "Maar dat klopt niet. Ik ben altijd een coach geweest die teams laat spelen op de manier die het beste bij hen past. Deze speelstijl past bij deze club. Dit project bij RC Eemland heeft me laten zien dat dit is wie ik wil zijn als coach. Het beste uit een team halen, vanuit hun perspectief en niet het mijne.”
© www.rugby-shots.nl
RC Eemland streeft ernaar om aantrekkelijk te zijn voor alle spelers en fans van de sport. Ze willen een vaste waarde worden in de top van de ereklasse. Daarnaast willen ze de ontwikkeling van eigen talent in alle mogelijke selecties bevorderen. Uiteindelijk streven ze ernaar om dé topsportclub van Amersfoort te worden.
"De resultaten van de club dragen bij aan een grotere zichtbaarheid," concludeert Niels. "Dit zal ons helpen om onze lange termijn ambities te verwezenlijken, zowel als rugbyclub binnen Rugby Nederland als sportclub in de regio." Dan lachend: "Ik voel me hier in ieder geval op mijn plek en ben vereerd dat ik ook volgend jaar het schorem bij elkaar mag houden!"
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.