Doen wat je goed doet, aflevering 3: Aurelia Wurfbain van de band There You Go

Aurelia Wurfbain
Aurelia Wurfbain © Aurelia Wurfbain
Amersfoort - Het festivalseizoen is losgebarsten terwijl het culturele seizoen bijna ten einde loopt. Op het programma staan ook regiogenoten die een kunstvorm beoefenen naast hun normale werk of studie. In deze rubriek 'Doen wat je goed doet' de focus op een van hen. Vandaag: Aurelia Wurfbain, toetsenist en zanger bij There You Go. De band speelt zaterdag 3 juni op het ViVaVathorst festival.
Aurelia (24) bekent dat hen niet meer in Amersfoort woont. Geboren in Woudenberg, woont Aurelia sinds drie jaar in Utrecht. “Maar ik heb wel zeven jaar in Amersfoort gewoond. Mijn hart ligt hier in Amersfoort, omdat een belangrijk deel van mijn opgroeien hier gebeurde. In Woudenberg, daar was niet veel te beleven. Hier begon het pas, qua culturele input en mijn sociale leven. In deze stad is veel meer mogelijk.”
In het vijftal There You Go, speelt hen gitaar en zingt. “Het begon toen ik een jaar of 3 à 4 jaar was, toen danste ik mee met K3. Op mijn 6e mocht ik op zangles, maar werd bij de open dag van de muziekschool verliefd op keyboard spelen en heb er daarna zes jaar les op gehad. Toen ik akkoorden leerde ging ik die ook in eigen volgorde zetten en wat tekst er omheen verzinnen. Het leidde me af van de stress voor de middelbare school.”

BRICKED OUT

“Onze band begon toen ik mocht invallen bij de coverband Silver Flames. Hun zangeres kon niet en hun bassist Egor was mijn klasgenoot en hij wist dat ik wat met zingen deed en aan talentenjacht op school mee had gedaan. Toen vroeg hij mij. Na het optreden vroegen ze of ik bleef, omdat hun eigen zangeres ermee stopte. Door mijn eigen liedjes wilde de rest van de band ook gaan schrijven en dat werd BRICKED OUT. Inmiddels heb ik ook al de Herman Brood Academie gedaan. Gericht op het genre pop en met zang als specialisatie.”
There You Go.
There You Go. © There You Go.
De band BRICKED OUT werd niet veel later omgekat tot There You Go. “Dat was omdat we erachter kwamen dat het in Amerikaans superstoned betekent, dat paste niet bij de band. Het resoneerde niet. De naam suggereert ook meer een punkband, iets ruigers dan wat wij maken.”
Maar hoe vind je een nieuwe naam? “We kwamen op het punt dat we nu serieus genomen willen worden in de muziekindustrie en daarom kozen we een naam die lang houdbaar is. We melden ons aan voor festivals, zijn een album aan het opnemen en daarom willen we geen twijfel over de naam. Nu kunnen we niet meer terug. Deze naam kostte veel tijd. Veel brainstormsessies en suggesties doen in een appgroep met een nieuwe namen. There You Go is multi interpretabel, een term die je ook in het dagelijks leven gebruikt. Als je het dan gebruikt word je aan ons herinnert en het is herkenbaar.”

Bron

Aurelia is in de band vaak de bron van een nieuw liedje, maar het eindproduct is altijd een gezamenlijke prestatie. “Voor onze laatste EP (Sleep Tight Tonight uit 2020) heb ik alle opzetjes geschreven. Het hele fundament en vaak ook de partijen per instrument. De andere bandleden pakten hun eigen stukje en maakten dat eigen, waardoor het weer een ander geheel werd. Voor optredens en uiteindelijk opnemen perfectioneren we dat. Daarna moet je ook door met iets nieuws, anders blijf je eindeloos aan de gang.”
“Ik vind dat ik voorbij de amateurstatus ben, ik neem het muzikantschap erg serieus. We bestaan als band al 8 jaar en ik heb met de band en onze liedjes solo wel meer dan 60 optredens gedaan. Ik verdien er nog niet veel geld mee, maar ik weet wel hoe je een subsidie of crowdfunding kan organiseren. Gratis spelen doe ik niet meer en wil het niet meer zien als hobby. Het is wat ik het liefste doe, maar ik wil er ook van kunnen leven. Dat is wel wat ik al aan het doen ben, omdat ik al les geef in muziek en CKV op een middelbare school in Utrecht.”
Maar de situatie is nog niet ideaal. ‘Het lesgeven is zwaar, dus ik ga stoppen. Ik heb ook geen opleiding tot docent, mezelf in het diepe gegooid. Het verdiend genoeg om van te leven, maar ik wil het combineren met band en dat lukt niet met de rest van mijn tijd en energie. Wellicht ga ik volgend jaar weer studeren of een ander baantje vinden. Iets wat minder buiten werktijden aanwezig is in mijn leven, iets simpels. Zoals in een winkel of horeca werken, wat je ‘uit’ kan zetten na het werk.

Verwonderen

“Bij ons staat positiviteit en vriendschap centraal. Mijn persoonlijke doel als front van de band is om mensen te verwonderen, uit hun schulp te trekken. Hen laten ervaren hoe het is hun diepgewortelde onbevangenheid te herinneren. Heel graag leg ik de link tussen een performance live en het gevoel hebben dat alles kan en mag. Er moet speelsheid in het leven zitten en niet teveel serieus nemen. Zodat we meer laten aan onze kinderlijke verlangens en verbeelding.”
Er zijn een paar grote inspiratiebronnen voor Aurelia. “Heel vroeger was dat K3 daarna Lady Gaga en zij is altijd wel gebleven. Op muzikaal gebied vind ik Kevin Parker van Tame Impala een enorm grote inspiratie in het genre indie muziek. Hij produceert en schrijft zelf. Ik vind het ook leuk om alles zelf te leren en om arrangementen te maken, wat je in je hoofd hebt te maken. Anthony Ferraro is muzikaal mijn allergrootste nummer 1. Ik ben vooral fan van zijn ‘Astronauts, Etc.’. Ik heb hem nog nooit zijn eigen werk live kunnen zien, maar hij staat zeker op mijn bucketlist.”
De bucketlist voor There You Go en Aurelia is er ook: "Ik zou graag willen touren, ook in het buitenland en op grote festivals in NL. Muziek maken is wat ik wil. Of dat nou betekent dat ik beter wordt met mijn band of omdat ik schrijf voor anderen of films of iets anders. Ik hoef niet de grootste te worden, maar hopelijk wel groot genoeg om er van te kunnen leven. En zo meer positiviteit in de wereld krijgen, iets bijdragen aan de wereld in het algemeen en iets goeds doen.”

Een eerste kruisje op diens bucketlist is al bijna gezet. Want een tournee door Nederland is al bijna rond. There You Go is geselecteerd voor de Popronde 2023 en gaat daardoor dit najaar een tiental steden of meer langs voor optredens. Maar eerst de thuiswedstrijd op zaterdag 3 juni om 17 uur op het ViVaVathorst festival.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.