De Kamp kan gezelliger en 'kneuteriger', maar dan wel echt autoluw

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Een meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van het volledig autoluw maken van de Kamp. Dat bericht De Stad Amersfoort. De Langestraat is dat ook en dat gaat prima. De auto mag daar nog maar zelden komen maar er zijn geen klachten over de bevoorrading van de winkels.
Een autoluwe straat krijgt geleidelijk meer allure, met als gevolg dat ook het winkelbestand van de Kamp zal veranderen en daarmee de deftige consument zal trekken. Snelle zaken met permanente uitverkoop kunnen plaatsmaken voor stijlvolle boetiekjes. Dit stelde een meerderheid van de gemeenteraad voor bij een peiling. De Kamp is daarmee nog niet meteen autoluw, maar wordt wel in die richting gemanoeuvreerd.
In coronatijd zijn al grote stappen gezet. Het gedeelte tussen de Kamperbinnenpoort en de Coninckstraat werd aangepakt, met als gevolg dat het doorgaande verkeer niet meer over de singel rijdt. De leegstand en verloedering nemen af. Sommige raadsleden herinnerden zich De Kamp in de jaren ’90; dat was een ‘achenebbisj-straatje’ waar je als fatsoenlijk mens ver van bleef. Dat lijkt lang geleden.

'Kneuterig'

De VVD pleitte er wel voor om niet te veel te verwachten en twijfelt of een ‘dure klant’ wel naar de Kamp zal gaan. Het lijkt vooralsnog een weinig realistisch toekomstbeeld. De liberalen zien meer in een gezellig, misschien ‘kneuterig’ straatbeeld, met gevelverlichting. Zo verdwijnen de lantaarnpalen, wat weer ruimte scheelt in deze smalle weg. De terrassen mogen uitbreiden en er kunnen nog wat openbare zitgelegenheden bij: bankjes dus.
Dit alles kon op instemming rekenen. Meer suggesties: de Partij voor de Dieren stelde voor om de maximumsnelheid te verlagen van dertig kilometer naar twintig of vijftien. De PvdA vroeg zich af of er wel voldoende wordt gehandhaafd, te zijner tijd. Hoe zijn we ervan verzekerd dat de regels ook worden nageleefd?
Daarna begon het idee te rijpen dat bepaalde ontwikkelingen vanzelf kunnen volgen. Verbied het fietsen en de meeste fietsers zullen verdwijnen, net als in de Langestraat. Maak van de Kamp een plek waar je kunt flaneren, en de boetiekjes willen zich er vestigen. Bijna vanzelf ontstaat dan een winkelbestand met een bijbehorend publiek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.