Haalbaarheid van windmolens en zonnepanelen langs de A28 wordt verder onderzocht

© Pixabay
Leusden - Het gemeentebestuur van Leusden geeft groen licht voor nader onderzoek naar de plaatsing van windmolens en zonnepanelen langs de A28. Dat meldt de Leusder Krant. In het onderzoek wordt onder meer bekeken welke effecten windmolens hebben op de omgeving.
"Met de intentieverklaring geven de betrokken partijen aan een vervolg te willen geven aan het haalbaarheidsonderzoek door het doen van aanvullende onderzoeken’’, aldus het college van burgemeester en wethouders in een memo aan de raad. Het haalbaarheidsonderzoek, waarnaar het college in een brief verwijst, wees een paar maanden geleden uit dat de zoektocht naar windmolens op een specifieke locatie langs de A28 op Leusdens grondgebied niet op voorhand uitgesloten hoeft te worden.
Nader onderzoek - onder meer naar de effecten op omwonenden, op de natuur en meer - zal duidelijk moeten maken of het opwekken van duurzame energie met behulp van windturbines ook echt een realistische optie is.

Nijkerk tot Utrecht

Het onderzoek dat nu in gang gezet gaat worden, bekijkt een groter deel van de A28. Dat traject loopt grofweg van Nijkerk tot de stad Utrecht. Op Leusdens grondgebied is één locatie - op de grens van Leusden en Soest - serieus in beeld voor de plaatsing van een handvol grote windturbines. Iets verderop - in Amersfoort, een gebied dat De Vlasakkers wordt genoemd - zouden ook nog eens een vergelijkbaar aantal van dergelijke molens kunnen komen.
De gemeente Leusden ging - en dat was nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 - schoorvoetend akkoord met de verkenning naar de mogelijkheden voor windenergie op één plek; die langs de A28. Met de komst van Lokaal Belangrijk in de gemeenteraad én het college van na de verkiezingen, is de situatie er bestuurlijk niet eenvoudiger op geworden. Lokaal Belangrijk is een verklaard tegenstander van grote windmolens en zonnevelden, waar dan ook.
Partijen kunnen gedurende de verkenningsfase op elk moment besluiten dat zij geen verder gevolg willen geven aan de intentieverklaring. De verkenningsfase is de eerste fase die na de ondertekening van de intentieverklaring start en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden afgesloten, denkt het college.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.