Hoge flats of juist veel laagbouw? Plannen Vathorst-Bovenduist nog weinig concreet

© Pixabay
Amersfoort - Een moderne wijk met hoge flats of juist veel laagbouw en twee-onder-één-kappers. Wie nu nog langs de groene polder ten westen van Vathorst-Waterdorp fietst, kan zich het misschien nog niet inbeelden, maar op den duur komt hier de nieuwe wijk Vathorst-Bovenduist. Gisteren zijn de eerste opties in de gemeenteraad besproken, schrijft RTV Utrecht.
Duizenden woningen gaan straks de nu nog zo groene weilanden tussen de rivier de Laak en vuilstort Smink vullen. De wijk, vlakbij de snelweg A1, kan straks een goede uitvalsbasis zijn voor veel mensen die een huis zoeken. De nieuwe uitbreidingswijk moet een oplossing zijn voor het woonprobleem waar vele Amersfoorters - en mensen van buiten de stad- tegenaan lopen. Hoe die nieuwe wijk er exact uit gaat zien, is nog gissen, maar toch zijn er een aantal ideeën voorgesteld.

Moderne flats of grote tuinen

De gemeenteraad en wethouder Willem-Jan Stegeman kunnen straks kiezen uit drie opties, bleek tijdens de commissievergadering. Het eerste scenario is een ruim opgezette woonwijk met veel laagbouw en grote tuinen. Hiermee lijkt de wijk op een aantal andere nieuwbouwwijken in de stad, zoals Vathorst. In dit plan worden zo’n tweeduizend woningen getekend. Hier is dan vooral plek voor grotere huishoudens zoals gezinnen met kinderen. De huizen zijn relatief duur en er is voor de deur voldoende ruimte voor de auto. Deze optie lijkt tot weinig enthousiasme te leiden bij de fracties. Die hebben meer oren naar de andere twee opties. Daarbij is ruimte voor drie- tot vierduizend woningen.
In plan twee is ruimte voor vijftig procent laagbouw en de andere helft appartementen. Met deze plannen betrek je zoveel mogelijk verschillende doelgroepen, zoals gezinnen maar ook starters. In de wijk blijft ruimte voor de auto, maar die moet zijn plek wat meer gaan delen met gezamenlijke groene ruimtes.

Starters

De laatste optie heeft meer weg van een grote moderne wijk zoals je ze in de grote steden al vaker ziet: veel hoogbouw bij elkaar, met veel appartementen. In deze wijk wordt de auto wat meer naar de achtergrond verplaatst en is er juist meer ruimte voor deelmobiliteit of het openbaar vervoer. Bewoners hebben geen eigen tuin, maar in de straten zijn veel parkjes en andere groene plekken gecreëerd.
Die laatste optie biedt minder ruimte voor (grote) gezinnen, maar juist meer voor starters, die op dit moment grote moeite hebben om de woningmarkt te betreden. Ook zouden ouderen die graag kleiner of gelijkvloers willen wonen een plek kunnen krijgen. In dit scenario biedt de plek ruimte voor vierduizend woningen.

Duurzaam, groen en beter OV

Ondanks de nog vrije invulling voor de wijk zijn er wel een aantal duidelijke wensen richting de wethouder. “Kijk ook goed naar de verbindingen met het openbaar vervoer”, zegt Kirsten Mik (D66). Ze is niet de enige die dit aankaart en dat is misschien ook niet zo gek. Want de goede ligging aan de A1 mag dan voor de automobilisten goed nieuws zijn, voor de liefhebber van het openbaar vervoer is de wijk nog geen topplek.
Wie bijvoorbeeld van Bovenduist naar Utrecht Sience Park wil, is met de auto een kleine twintig minuten onderweg, terwijl dat met het openbaar vervoer ruim het dubbele is. Dat heeft deels te maken met de al relatief lange reistijd naar Amersfoort Centraal.

Weinig concreet, toch helder idee

De opties die dinsdagavond op tafel zijn gelegd, zijn nog weinig concreet, en een keuze is nog niet gemaakt, maar toch is de richting al wel vrij duidelijk. In het coalitieakkoord waar vorig jaar een handtekening onder is gezet, wordt gesproken over minimaal 3000 woningen, veel groen en juist minder ruimte voor de auto bij de deur. En dat betekent dat optie twee of drie inderdaad een grote kans lijkt te maken.
Dat laatste is goed nieuws voor starters of huishoudens die minder waarde hechten aan een eigen stukje groen voor de deur. Voor mensen die juist op zoek zijn naar een mooie tuin gaat de zoektocht nog even verder. Op dit moment worden er meerdere bouwplannen in de gemeente uitgevoerd en er staan er nog minstens net zoveel op de planning. Dat zijn echter vooral plannen voor inpandige verbouwingen (kantoorpanden die worden omgebouwd) of appartementen.

Flexwoningen

Wanneer een nog preciezer ingevulde tekening van de wijk van de tekentafel rolt, is nog onbekend. De wethouder wil zo snel mogelijk een concreter plan aan de raad voorleggen. "Dan kunnen we concreet gaan discussiëren." Wel heeft hij aangegeven dat er binnenkort een voorstel rond flexwoningen komt. “Daarbij is één ding heel belangrijk. Flexwoningen mogen de definitieve ontwikkeling niet in de weg gaan staan.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.