Na een ‘valse start’ komen de tijdelijke woningen aan de Nijkerkerstraat er toch

Tijdelijke woningen bij de Geldersestraat
Tijdelijke woningen bij de Geldersestraat © Nieuwsplein33
Amersfoort - Volgende week zal de gemeenteraad van Amersfoort groen licht geven voor de komst van 38 tijdelijke woningen aan de Nijkerkerstraat. Dat ging niet zonder slag of stoot maar de containerwoningen zijn hard nodig, meldt De Stad Amersfoort.
Het woonwijkje komt even ten oosten van Knooppunt Hoevelaken, nog net op Amersfoorts grondgebied. De tijdelijke woningen zullen eruit zien als het woonwijkje dat sinds enkele jaren te vinden is op de hoek van de Amsterdamseweg en de Geldersestraat. Gestapelde containers met maximaal twee bouwlagen, per woning iets van 28 vierkante meter.

Jongeren en statushouders

Aan de Nijkerkerstraat zullen vooral twee doelgroepen worden gehuisvest: jongeren vanaf 23 jaar en statushouders. Dat zijn asielzoekers die met succes een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Een deel van de omwonenden liet weten er niet blij mee te zijn en beklaagde zich over een gebrek aan ‘participatie’, ofwel inspraak. Intussen benadrukt de gemeenteraad dat de woningnood hoog is.
Veel jongeren bivakkeren noodgedwongen nog thuis of in een studentenkamer. En veel statushouders houden een kamer in een asielzoekerscentrum bezet, bij gebrek aan alternatief. De doorstroming gaat stroef, daar wordt aan gewerkt met dergelijke bouwprojecten. Veel raadsleden vinden wel dat de plannen een ‘valse start’ hebben gekend, als het gaat om participatie. Omwonenden zouden zijn overvallen door het plan dat al concreet was voordat er inspraak mogelijk was.
Toch is er ook geluisterd naar de mensen die in de buurt wonen. De minimumleeftijd van de nieuwe bewoners gaat omhoog van 18 naar 23 jaar. De woningen worden ‘gedraaid’ ten gunste van de privacy van de bestaande bewoners. Die hebben zo minder last van inkijk.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.