Doen wat je goed doet, aflevering 2: ZOOPHIS

© ZOOPHIS
Amersfoort - Het festivalseizoen is losgebarsten terwijl het culturele seizoen bijna ten einde loopt. Op het programma staan ook regiogenoten die een kunstvorm beoefenen naast hun normale werk of studie. In deze rubriek 'Doen wat je goed doet' de focus op een van hen. Vandaag: ZOOPHIS, de artiestennaam van audiovisueel kleinkunstenaar Sophia Jessurun uit Amersfoort.
Sophia Jessurun is twintig jaar oud en woont sinds drie jaar in Amersfoort. Sophia groeide op in Lelystad en woont nu bij de Kamp in het centrum. “Van kinds af aan ben ik bezig met poëzie en kunstuitingen. Op school viel ik net buiten de boot omdat ik een andere manier van denken had dan andere kinderen. Dat zorgt voor een gat. Ik ben filosofisch aangelegd, stelde altijd al veel vragen en was al jong bezig met theater en muziek. Ik wilde al mijn tijd er in stoppen en was toen al heel gedisciplineerd en serieus daarmee. Dit was mijn manier van uiten en het vinden van rust. Mijn safespace, waar niemand iets over te zeggen had.”
Een performance van ZOOPHIS.
Een performance van ZOOPHIS. © ZOOPHIS
“Ik schrijf nu poëzie en bijbehorende muziek. Het is geen liedjes schrijven. Want ik schrijf niet iets van A tot Z, geen compleet verhaal. Er gebeurt zoveel in mijn werk dat je niet hoort waar het begint of eindigt, die vraag moet ook open blijven. Ik maak geen gesloten conversatie, om zo het publiek maar even te vertellen hoe het zit. Ik wil dat mensen zelf nadenken.”

Professioneel

Zo jong als die al met kunst bezig was, zo snel wilde Sophia ook uitvliegen. “Na de middelbare school wilde ik studeren en zo snel mogelijk op kamers. Vanwege de betaalbare huur kwam ik in het studentencomplex St. Joseph in Amersfoort terecht, om zo op eigen benen te staan. Ik studeer nu Cultuurwetenschappen in Amsterdam. Een maand geleden heb ik mijn bijbaantje opgezegd, dus ik ben al bijna professioneel.”
Sophia heeft een atelier op de Isselt in broedplaats OostWest. Diens creativiteit ontwikkelt zich in snel tempo. “Ik zit in de fase dat ik steeds beter weet wat ik vet vind om te maken. Ik heb een groter netwerk, zit in de pre-professionalisering fase. Mijn eigen werk is leidend, maar ik wil ook anderen inspireren. Een ander aspect van mijn werk is het programmeren van andere poëtische kunstenaars en de rest van de wereld daarmee laten kennismaken.”
© ZOOPHIS
“In mijn werk wil ik kwetsbaarheid naar voren brengen en verbinding maken. Op alle niveaus ben ik autodidact, het is heel erg fijn om allerlei dingen eigen te maken zoals visuals. Omdat in onze tijd alles zo snel gaat, is er steeds meer behoefte aan dingen die langzaam gaan, waar je de tijd voor moet nemen."

Projectie Poëzie

"Projectie Poëzie is een nieuwe vorm die ik gebruik. Die kan je het beste beleven zonder afleiding, het liefst met een beamer in een speciale ruimte. In een gecontroleerde omgeving zodat je helemaal in je kan opnemen wat op je afkomt. Mijn werk in Frame.de.galerie is een voorbeeld van Project Poëzie, het heet EQUILIBRIUM. Centraal staat een stilleven op een tafel met veel details die in het voorgedragen gedicht worden genoemd. Neem een headset of koptelefoon mee en door een QR code te scannen kan je de audio meeluisteren. "
"Deze kunstvorm ben ik aan het ontwikkelen en heb er tot nu toe leuke reacties op gehad. Ze zeggen dat het concept goed werkte. Er zijn precies genoeg details om het interessant te houden, maar het prikkelt ook om op zoek te gaan naar de elementen in het stilleven.”
Sophia heeft drie mannen en een vrouw als grote inspirerende voorbeelden. “Sef kan op een luchtige manier heel zware onderwerpen aanraken. Zijn videoclips zijn heel symbolisch en diepgaand. Spinvis maakt muziek die niet meer als muziek klinkt. Heel poëtisch en vertellend. Kendrick Lamarr bewonder ik om zijn boodschap, zeker met zijn laatste album. Ik heb zijn concert gezien en het hele verhaal over ‘generational drama’ daarin. En Sevdaliza, zij gebruikt heel gekke sounds in haar muziek.”

Op gevoel af

De ultieme droom is Sophia deels al aan het leven, steeds meer mensen zijn in diens werk geïnteresseerd. “Volgend weekend ga ik op Ruigoord bij het festival Vurige Tongen een poëzieprogramma vullen. Heel graag zou ik iets op Into The Great Wide Open of Oerol doen. Daar loopt denk ik mijn publiek ook. Ik ben niet naar een punt in de toekomst aan het werken. Ik ga gewoon zijwegen in en op gevoel af."
Mijn vader vertelde me dat hij altijd heel sterk naar iets aan het toewerken was, maar hij werd er niet gelukkig van.
"Omdat ik daar heel erg in geloof, dat het het leven een stuk interessanter maakt. Mijn vader vertelde me dat hij altijd heel sterk naar iets aan het toewerken was, maar hij werd er niet gelukkig van. Hij had al zijn opties genegeerd, het gaf hem een leeg gevoel. Hij was 12 jaar bezig om huisje-boompje-beestje te bereiken. Maar ondertussen was hij vergeten te genieten.”
“In Amersfoort mis ik het zicht op wie, waar mee bezig is. Want er zijn veel mensen heel goed bezig. Ik denk dat daarin een verbindende factor mist, waarmee je in contact kan komen met diverse podia. Het gaat om zien en gezien worden en je netwerk uitbreiden.
Daarom werk ik bij en voor Oostwest, daar kan ik op een laagdrempelige manier werken, in contact komen met anderen en fouten maken.”
Frame.de.galerie is gevestigd in de Stad van Cahen en is geopend op vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Klik hier voor meer informatie over ZOOPHIS. En hier voor diens Instagram.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.