Amersfoort laat onderzoek doen naar rol van stadsbestuur in internationale slavenhandel

Slavendrijver tussen twee tot slaaf gemaakten op een plantage in Suriname
Slavendrijver tussen twee tot slaaf gemaakten op een plantage in Suriname © Nieuwsplein33
Amersfoort - Het college van burgmeester en wethouders heeft besloten om onderzoek te laten doen naar de rol van het stadsbestuur in de internationale slavenhandel. Op basis van dit onderzoek besluit het college over verdere stappen richting het aanbieden van excuses.
In een brief aan de gemeenteraad zegt het college dat het onderzoek zich zicht op de vraag in welke zin de gemeente Amersfoort formeel en institutioneel betrokken was bij de slavenhandel. Ook moet er antwoord komen op de vraag of stadsbestuurders persoonlijk betrokken waren. Een uitwerking van de onderzoeksopdracht volgt nog.

'Zeer pijnlijk'

In de brief schrijft het college: 'Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk, maar belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. De gemeente Amersfoort wil in dit herdenkingsjaar bijdragen aan blijvende kennisvergroting en verbinding in de samenleving en op een waardige wijze dit jaar herdenken.'
Ook is besloten dat Amersfoort een actieve bijdrage wil leveren aan de totstandkoming van een stadsbreed programma voor dit herdenkingsjaar. Dat vindt plaats via coördinatie, communicatie en het mede-organiseren van de Keti Koti herdenking.
De kosten voor het onderzoek en het herdenkingsjaar bedragen eenmalig 257.000 euro.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.