Moeder- en Vaderdag maken plaats voor 'ik vind je lief'-dagen bij Ska kinderopvang

© Pixabay
Amersfoort/Leusden - Ska Kinderopvang kiest voor een andere invulling van Moeder- en Vaderdag. In een mail aan de ouders zegt de organisatie opvang te bieden aan kinderen uit verschillende gezinsvormen. ‘Met de 'ik vind je lief'-dagen willen we de liefste personen in het leven van het kind centraal stellen. Het is aan het kind wie zij/hij daarvoor kiest'. Veel ouders reageren positief op het besluit, maar er is ook kritiek.
Ouders zijn afgelopen maandag door Ska kinderopvang per mail op de hoogte gebracht over de nieuwe invulling van het knutselen voor Moeder- en Vaderdag. 'Niet ieder kind heeft een vader en een moeder in de nabijheid', schrijft de organisatie. Het knutselen blijft, maar het accent ligt voortaan dus niet meer op het het feit dat het voor een moeder of vader is bedoeld. 'Daarom kiezen wij ervoor om hier meer recht te doen aan die diversiteit in opgroei situaties van alle kinderen.'

Zichzelf zijn

Daarnaast past het volgens Ska niet binnen de pedagogische visie om met alle kinderen precies hetzelfde knutselwerkje te maken. 'Wij vinden het belangrijk dat ieder kind zichzelf mag zijn en zelf inspraak heeft over wat het doet.' Nieuwsplein33 sprak met verschillende ouders die gebruik maken van de opvang van Ska. Veel van hen reageren positief op de nieuw ingeslagen weg.
Zo zegt Anouk Mols: "Ik vind het natuurlijk altijd leuk om op Moederdag, of welke dag dan ook, een knutselwerkje te krijgen van mijn zoontje. Tegelijkertijd lijkt het me belangrijker dat zo’n knutselwerkje voor kleine kinderen niet tot verdriet of ongemak leidt".
Niet iedereen is even enthousiast. Op het bericht van Ska over dit onderwerp op Facebook reageren mensen die vinden dat het niet aan een heel jong kind is om te bepalen wie hij/zij het liefste vindt. Nieuwsplein33 sprak met een moeder die daar ook zo over denkt maar anoniem wil blijven.
"Ik vind niet dat je dat mag vragen, hoe oud een kind ook is. Wat doe je bij een gezin met twee moeders? Moet het kind dan kiezen we de liefste van de twee is?" Vasthouden aan Moeder- en Vaderdag kan wat haar betreft juist een gesprek op gang brengen met het kind. "Dat het niet voor iedereen even vanzelfsprekend is om een vader en een moeder te hebben.

Ongewenst

Tenslotte is ze van mening dat het pedagogisch gezien ongewenst is dat een kind inspraak heeft en dus ook kan besluiten om niks te knutselen. "Probeer juist te enthousiasmeren wat er mogelijk is. Een kind kan ook worden uitgedaagd om nieuwe dingen te ontdekken."
De vrouw heeft contact gezocht met de locatie van de opvang van haar kind. Daar is haar verzekerd dat het wel degelijk de bedoeling is om kinderen te stimuleren om een knutselwerkje te maken.
Ska Kinderopvang heeft aangegeven de komende dagen niet in de gelegenheid te zijn om te reageren. In Amersfoort maken zo'n 4000 kinderen gebruik van de opvang van Ska. Er zijn ook twee vestigingen in Leusden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.