Waarom drugscriminelen steeds vaker explosieven bij woningen plaatsen

© RTV Utrecht
Amersfoort - De ontploffingen bij verschillende woningen in Amersfoort maken mensen bezorgd en angstig. Het brengt de gemeente in een lastig parket over welke aanpak nodig is. Het plaatsen van explosieven lijkt voor drugscriminelen in ieder geval een effectieve methode om wraak te nemen.
Bij een woning aan de Liendertseweg in de wijk Liendert werd vrijdagnacht met een explosief flinke schade aangebracht. Uit onderzoek blijkt dat de woning precies 24 uur daarvoor ook al doelwit was van een aanslag.
Er worden steeds vaker geïmproviseerde explosieven gebruikt bij aanslagen op huizen en voertuigen. Vaak gaat het om wraakacties in de onderwereld. Katharina Krüsselmann deed eerder samen met hoogleraar Marieke Liem onderzoek naar het neerleggen van handgranaten bij panden. Zij zag tussen 2018 en 2020 het gebruik van handgranaten toenemen, maar die ontploften vaak niet.
Criminelen hebben de handgranaten inmiddels ingeruild voor zelfgemaakte explosieven. Het lukt ze bovendien steeds beter om ze ook te laten ontploffen. En daarmee is het een effectief middel om iemand te bedreigen, want een ontploffing valt meer op dan een niet-ontploft explosief.
Bij dergelijke incidenten besluiten burgemeesters vaak dat een woning tijdelijk gesloten wordt. Dat gebeurde vorig jaar bijvoorbeeld na explosies in Hoef en Haag en Tienhoven. Het sluiten van woningen is daarom een belangrijke reden voor criminelen om ergens een explosief te plaatsen. Bovendien worden door de ontploffing ook nog eens veel sporen vernietigd waardoor de dader lastiger te pakken is.

Bewakingscamera's

De woordvoerder van de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius zegt dat het sluiten van een woning geen automatisme is nadat er een explosief af is gegaan voor de deur. Zo plaatst de gemeente in de wijk Liendert en in Vathorst bewakingscamera's. In laatst genoemde wijk ging in de omgeving van de Vuursteenberg afgelopen donderdag nog een explosief af bij een woning.
"Een explosie in een woonwijk is natuurlijk uitzonderlijk", schrijft burgemeester Lucas Bolsius in een brief aan omwonenden van de Vuursteenberg. "Ik vind het van groot belang dat uw straat een veilige leefomgeving biedt. Daarom heb ik besloten om per direct cameratoezicht te plaatsen, vlakbij de locatie waar de ontploffing plaats vond."
De mobiele camera-installatie in de omgeving van de Vuursteenberg blijft in ieder geval tot 13 juni staan, mogelijk wordt de maatregel daarna nog verlengd.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.