Onrust en angst in Liendert na twee explosies in 24 uur tijd

© Marnix Manschot Fotografie
Amersfoort - Bij een woning aan de Liendertseweg in de wijk Liendert is vannacht met een explosief flinke schade aangebracht. Uit onderzoek blijkt dat de woning precies 24 uur daarvoor ook al doelwit was van een aanslag, meldt RTV Utrecht. De onrust in de wijk is groot, net als de angst dat het hier niet bij blijft.
Niemand raakte gewond bij de aanslag. Van de eerdere explosie was geen melding gemaakt, zegt de politie. De schade van het eerste incident werd vrijdagavond pas doorgegeven aan de politie.
Omwonenden schrokken vannacht iets na 02.30 uur wakker van een 'keiharde knal'. Op dat moment zou er niemand in de woning aanwezig zijn geweest. Agenten kwamen ter plaatse om onderzoek te doen en ook de brandweer werd uit voorzorg opgeroepen. Volgens een fotograaf die ter plaatse was is het kozijn en het raam beschadigd, de politie noemt de schade "aanzienlijk".
Na de aanslag zochten agenten met politiehonden in de buurt, maar of dat iets heeft opgeleverd is onduidelijk. De politie is op zoek naar mensen die meer informatie hebben over het incident. Op Twitter worden zij opgeroepen om direct contact op te nemen via het alarmnummer 112 bij verdachte situaties.

Onrust in wijk

De onrust in de Amersfoortse wijk is groot, zei een politiewoordvoerder vanochtend tegen de NOS. "Mensen maken zicht terecht zorgen om hun eigen veiligheid", aldus Wim Hoonhout. "De daders moeten van de straat en moeten worden opgesloten." Volgens de woordvoerder is het 'aannemelijk' dat het explosief bij de woning een Cobra-vuurwerkbom was. "Die zijn over het algemeen makkelijk te krijgen." Het forensisch opsporingsteam doet nog verder onderzoek.
"Ik ben heel erg geschrokken", vertelt een van de buurtbewoners aan RTV Utrecht. "Vroeger was dit een wijk waar veel gedoe was, maar tegenwoordig is dit een rustige buurt." Meerdere omwonenden maken zich verder ernstige zorgen dat dit soort incidenten nu vaker gaat gebeuren, of dat criminelen een keer het verkeerde huis pakken. Volgens een buurvrouw is de hoofdbewoonster van de getroffen woning iemand die 'lief en maatschappelijk betrokken is'.
Vroeger was dit een wijk waar veel gedoe was, maar tegenwoordig is dit een rustige buurt
Buurtbewoner
In de nacht van woensdag op donderdag vond er ook al een ontploffing plaats bij een woning in Amersfoort, toen aan de Vuursteenberg. Volgens de politie werd er toen een brandend voorwerp naar het huis gegooid, waarop een explosie volgde. Ook daarbij raakte niemand gewond. Volgens een woordvoerder van de politie wordt een mogelijk verband tussen de incidenten onderzocht, maar is het nog te vroeg om daar conclusies over te trekken.

Ander incident

De politie doet overigens ook onderzoek naar een ander incident van vannacht in Amersfoort. Bij een woning aan de Fuchsiastraat werd vannacht rond 03.00 uur een explosie waargenomen. In een achtertuin is kort brand geweest, waarbij volgens de politie een tuinstoel beschadigd is geraakt. De brandweer kwam ter plaatse, onduidelijk is of er ook bluswerkzaamheden hebben plaatsgevonden.
Agenten hebben inmiddels buurtonderzoek gedaan in de omgeving van de Fuchsiastraat. De politie wil nog niet spreken van een aanslag. "Daarvoor is het nu nog te vroeg, maar we gaan wel verder onderzoek doen. En uiteraard roepen we mensen op zich te melden als zij iets verdachts hebben gezien", aldus de politiewoordvoerder.

Tendens

De afgelopen tijd zijn bomaanslagen met zwaar vuurwerk aan de orde van de dag. Alleen al in de afgelopen maanden pleegden criminelen aanslagen in Vianen, Vleuterweide, IJsselstein en eerder deze week dus ook in Amersfoort. Justitie sprak in maart nog van een nieuwe trend waarbij criminelen intimideren met fors geweld. De uitvoerders zijn vaak jonge jongens die niet doorhebben welk risico ze lopen voor een kleine beloning.
Omdat de problematiek in korte tijd zo groot is geworden, vraagt de driehoek, die bestaat uit het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de lokale overheden hulp uit Den Haag. "De camerabewaking van woningen kost tonnen," zei politiechef Martin Sitalsing eind maart. "De beelden worden continu live uitgekeken en daar gaat dus heel veel geld en mankracht in zitten. Dat betekent dat er andere zaken op de plank blijven liggen, waaronder zedenzaken. Mensen vragen soms waarom de politie geen capaciteit heeft voor bepaalde veelvoorkomende criminaliteit. Nou, dit is een belangrijke reden."
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een mail: nieuws@nieuwsplein33.nl!