De GGD probeert jongeren in Amersfoort te overtuigen van het belang van het HPV-vaccin

Rens de Jonge en Danique Mulder op de hogeschool in Amersfoort
Rens de Jonge en Danique Mulder op de hogeschool in Amersfoort © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Amersfoort - De GGD Utrecht trekt alles uit de kast om aandacht te vragen voor het HPV-vaccin. Dat beschermt onder meer tegen baarmoederhalskanker. Om de vaccinatiegraad te verhogen is er vandaag, net als gisteren, een pop-up vaccinatielocatie te vinden in de hogeschool in Amersfoort. Dat schrijft RTV Utrecht. Jongeren kunnen daar gratis een prik halen. "Dit is bij uitstek de plek om onze doelgroep te bereiken."
Het is iets voor achten in de ochtend nog niet druk in de gangen van het Amersfoortse schoolgebouw. Er zijn nog geen lessen en dus zijn er ook nog geen studenten. Toch zijn een aantal mensen al druk in de weer met de vaccinatiecampagne van vandaag. Aan het einde van de hal hangt een grote vlag met 'vaccinatielocatie'. Hier moet het vandaag allemaal gebeuren.

Ambassadeurs

Gisteren konden jongeren tussen de 18 en 26 jaar ook al een HPV-prik halen op dezelfde plek in het gebouw, maar liep het volgens Danique Mulder nog geen storm. "Dat zien we eigenlijk altijd de eerste dag. We zijn hier ook niet alleen om te vaccineren, maar ook om te informeren", vertelt de coördinator vaccineren van de GGD Regio Utrecht. "Op de tweede dag is het vaak drukker. We merken zeker dat er belangstelling is."
Op weg naar hun les, de bibliotheek of naar buiten zullen ook vandaag weer een hele hoop studenten de vaccinatielocatie passeren. Het doel is dan ze naar binnen te krijgen om in ieder geval het gesprek over HPV aan te kunnen gaan, zegt Rens de Jonge. Hij is teammanager vaccineren bij de GGD Regio Utrecht. "Daarvoor hebben we ambassadeurs rondlopen, die de mensen echt naar binnen proberen te loodsen."
Hij benadrukt meteen dat dat "natuurlijk wel allemaal vrijwillig" gaat. "We dwingen niemand, want vaccineren is natuurlijk een zeer vrijwillig gebeuren. Maar we willen wel zoveel mogelijk mensen proberen te overtuigen om het vaccin tegen HPV te halen."
Heel veel mensen worden er mee besmet, tientallen procenten
Rens de Jong, teammanager vaccineren bij GGD Regio Utrecht
Want dat is nodig, vindt De Jong. Het HPV-virus is namelijk erg besmettelijk en de mogelijke gevolgen groot. "Heel veel mensen worden er mee besmet, tientallen procenten", legt hij uit. Normaal gesproken breekt het lichaam dat virus vanzelf weer af, maar bij een deel van de besmette mensen blijft het in het lichaam actief en dan kun je daar op latere leeftijd peniskanker, vaginakanker en baarmoederhalskanker van krijgen."
Het vaccin is volgens hem een goede manier om dat te voorkomen. "Het voorkomt natuurlijk nooit 100 procent. Maar op het moment dat je gevaccineerd bent, is je lichaam veel sneller in staat het virus af te breken en gaat het risico dat je die vormen van kanker krijgt enorm omlaag."
Oorspronkelijk was de prik alleen beschikbaar voor meisjes en vrouwen. Sinds vorig jaar komen ook jongens en mannen in aanmerking voor het vaccin. Volgens De Jong komt dat doordat nu meer bekend is over de mogelijke risico's bij die groep. "Daar zijn we heel blij mee, want ook bij jongens kunnen er op latere leeftijd problemen ontstaan door het HPV-virus. Denk bijvoorbeeld aan keelkanker en peniskanker."

Twijfels en vooroordelen

Bij de studenten die in gesprek gaan met de ambassadeurs heerst nog wel de nodige twijfel. Zo vertelt een jongen dat hij na een gesprek een stuk wijzer is geworden. "Maar ik ben ook nog steeds koppig en ga hem niet nemen. Ik heb altijd een beetje iets tegen vaccinaties gehad. En mijn moeder heeft de prik tegen corona genomen, kreeg veel last van d'r schouder en kreeg alsnog corona. Dus ik vraag me af wat het nut is."
Die geluiden horen ze vaker bij de GGD, vertelt Mulder. "Zeker na corona hebben we toch wel te maken met veel vooroordelen. Er zijn ook zeker bijwerkingen, zoals een stijve arm of koortsklachten. Maar dat is in principe niets waar een paracetamolletje niet tegen helpt."
Twijfels of niet, wie de HPV-prik wil moet snel zijn. Tenminste, als je hem gratis wilt. Want vanaf 2024 kost zo'n vaccin 200 euro. Als het aan De Jong ligt, blijft het vaccin echter gewoon gratis. "Er is alleen voor dit jaar een flink budget vrijgemaakt. Ik denk dat de oproep vanuit de GGD is om nog eens kritisch naar dat budget te kijken en het eventueel ook voor de komende jaren beschikbaar te stellen. Dat zou wat ons betreft in ieder geval goed zijn.
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een mail: nieuws@nieuwsplein33.nl!