Aandeel sociale woningbouw afgelopen jaren zo’n vijftien procent

Het kantoor van woningcorporatie De Alliantie en Portaal
Het kantoor van woningcorporatie De Alliantie en Portaal © Nieuwsplein33
Amersfoort - In de gemeente Amersfoort zijn er de afgelopen jaren aanzienlijk meer sociale woningen bijgebouwd dan eerder door Nieuwsplein33 is gemeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers. In de afgelopen zes jaar is het totale aantal sociale huurwoningen gestegen van 18.600 naar 19.392, een toename van 792.
Die stijging leidt tot een gemiddelde toename van zo’ n 130 toevoegingen per jaar. Een en ander blijkt uit jaarcijfers van de woningcorporaties die in Amersfoort actief zijn, en zoals die door de gemeente Amersfoort zijn verzameld. Uit de jaarverslagen van de corporaties valt af te leiden dat hun bezit aan sociale woningen jaarlijks niet alleen toeneemt door nieuwbouw, maar ook door transformaties (ombouwen van kantoren naar wonen).
De toevoeging van zo’n 130 per jaar is de uitkomst van een optel- en aftreksom van nieuwbouw en transformaties tegenover sloop, verkoop en liberalisatie. Zo worden binnen de stadsvernieuwing goedkope, oude woningen vaak gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw; meestal meer woningen dan er eerst stonden. Maar vaak ook in een hogere prijsklasse.

Middenhuur

Overigens zijn volgens de gemeente Amersfoort nieuwe woningen in het middenhuur segment een belangrijk onderdeel van de woningvoorraad. Juist inwoners die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning maar te weinig verdienen om een huis te kunnen kopen, kunnen in dit segment terecht.
Bovendien verkochten de corporaties in die zes jaar zo’n 259 woningen en werden panden getransformeerd om aan geld te komen voor renovatie en opknapbeurten van hun verouderde woningbezit. Omdat Amersfoort de laatste jaren het streefgetal van de bouw van duizend nieuwe woningen per jaar momenteel niet meer haalt (maar nu spreekt van een gemiddelde van 800-1200), is de jaarlijkse toename van sociale woningen procentueel aan de magere kant; amper 15 - 20%.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.