Amersfoortse ondernemers mogen voortaan twee feestdagen extra open

Amersfoort - Winkeliers in Amersfoort mogen op Nieuwjaarsdag en eerste pinksterdag de deuren openen. Eerste kerst- en paasdag moeten ze wel gesloten blijven. Dat meldt RTV Utrecht. Met dat compromis maakte een zeer verdeelde gemeenteraad gisteravond een einde aan een lange discussie over de openingstijden van winkels.
Wel of niet 365 dagen per jaar open? Die vraag stond centraal tijdens de gemeenteraadsvergadering. De huidige winkeltijdenverordening uit 2013 is duidelijk: op alle genoemde feestdagen moeten de winkels dicht blijven. In het nieuwe voorstel van het college zou dat zo blijven. Alleen in zeer bijzondere gevallen mogen ondernemers de deuren openen.
'Niet meer van deze tijd', vinden een aantal fracties en daarom dienden zij een voorstel in om de keuzevrijheid bij de ondernemer neer te leggen.
Compromis
Dat bleek een lastige keuze. D66, VVD, Denk en Amersfoort voor Vrijheid kwamen met het voorstel, waarin ze pleiten voor het openen van de winkels bij de ondernemer zelf leggen. Dat betekent dat winkels 365 dagen per jaar open mogen, waarbij alleen op 4 mei de winkels om 19:00 uur dicht moeten zijn. “We verplichten niemand om op die dagen ook open te gaan. We willen de ondernemers zelf de vrijheid geven om de keuzes te maken”, licht Marjolein Perdok (D66) de keuze toe.
ChristenUnie en Partij voor de Dieren kwamen met een compromis: niet vier, maar twee feestdagen open. Eerste paasdag en - kerstdag blijven de winkels gesloten, op de andere dagen mogen de ondernemers de deuren wel openen. “Kerst en Pasen zijn echt familiedagen. Dat moeten we zo houden”, vindt Hans Bol (ChristenUnie). Daarnaast wil de partij voorkomen dat nog vaker de deuren open zetten leidt tot nog meer consumeren. “We moeten daarin juist minderen.”
Die tussenoplossing kon rekenen op een nipte meerderheid. Ook CDA stemde voor dat compromis, en dat is opmerkelijk.
Worsteling
Eerder gaven de christendemocraten aan voor vrije winkeltijden voor ondernemers, maar daar kwamen ze dinsdag dus deels op terug. Het voorstel lag binnen de partij erg gevoelig, gaf raadslid Alex Engbers toe. “Het opgeven van die christelijke feestdagen is ingewikkeld, maar we willen ook blijven kijken naar wat er in de samenleving gebeurt.”
Het instemmen en het debat verliepen dinsdag uitermate verwarrend. Meerdere keren, en voor lange tijd, werd de vergadering geschorst vanwege onduidelijkheid over de inhoud van de voorstellen van beide kampen. Zo zorgde de regelgeving rondom de ramadan voor vragende gezichten.
Tijdens de ramadan mogen bepaalde winkels, zoals bakkers, op extra uren rondom zonsopkomst en -ondergang open. Daarnaast blijft de winkelsluiting op 4 mei na 19:00 en dus eerste paas- en kerstdag intact.