Inspectie bouwvergunningen alleen ‘steekproefsgewijs’

© Pixabay
Amersfoort - Amersfoortse raadsleden zijn ontevreden over de manier waarop de gemeente eerder dit jaar een omgevingsvergunning heeft afgegeven voor een verbouwing van een kamerverhuurbedrijf aan de Bekensteinselaan. Die bouwplannen zijn na protesten tijdelijk stilgelegd omdat niet alle tekeningen en berekeningen op tijd waren ingediend.
De gemeente is inmiddels een eigen onderzoek gestart. Er zou sprake zijn van afwijkende tekeningen die in 2020, 2021 en 2022 zijn ingediend bij de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH). Wel zijn inmiddels alle bij de gemeente ingediende zienswijzen opgedoken.
Oppositiepartij Amersfoort2014 heeft het college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over hoe kan dat de vergunningsaanvraag totaal niet overeenkomt met wat men werkelijk is gaan bouwen. De fractie vraagt om toezending van de vergunning en alle achterliggende stukken, inclusief beoordeling door de stadsbouwmeester.

Bezwarenprocedure

Uit bezwaarschriften blijkt dat de gemeente vorig jaar zomer een advertentie heeft gepubliceerd over een bezwarenprocedure voor een dakopbouw aan de voorzijde, terwijl in de praktijk aan de achterzijde er een volledige verdieping bovenop is gezet. Of daarmee die opbouw illegaal, zonder geldige vergunning is aangebracht, wilde de gemeente vorige week niet zeggen.
Eerder liet de gemeente weten dat de omgevingsvergunning is verleend op basis van een zogeheten hoofdopzet. Daarbij krijgt een bouwer alvast een vergunning maar ook vier weken de tijd om ontbrekende berekeningen of tekeningen alsnog in te dienen.

Twijfels

Fractievoorzitter Menno Fousert van Amersfoort2014 verwijst onder meer naar artikelen op Nieuwsplein33 en een gesprek met omwonenden. Dat roept volgens hem vragen op over het vergunningstraject. Ook andere raadsleden van andere fracties hebben ter plekke met omwonenden het bouwproject bekeken en spreken twijfels uit over de gevolgde procedures.
Een recent beoordelingsrapport van de provincie Utrecht over de Amersfoortse VTH-procedures deelde die afdeling een schaal lager in dan het jaar ervoor. Volgens de gemeente is die lagere beoordeling een gevolg van de toename van de werkdruk (40% t.o.v. 2020) en de zeer moeilijke invulling van vacatures. Waardoor het bijna tweemaal zo druk is dan twee jaar eerder, is niet duidelijk. Met een groot aantal vacatures kampt de gemeente ook op andere afdelingen, evenals een toegenomen ziektepercentage van zeven procent.
Op de afdeling VTH wordt 60 procent van de werkzaamheden uitgevoerd door ingehuurd (tijdelijk) personeel. ‘Wel hebben we eigen bouwinspecteurs die steekproefsgewijs toezicht houden op verleende omgevingsvergunningen’, aldus de gemeente.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.