Opluchting na meevallende schadevergoeding aan Vahstal

© Gemeente Amersfoort
Amersfoort - Een dag nadat de schadevergoeding aan projectontwikkelaar Vahstal bekend is geworden, reageert de Amersfoortse politiek opgelucht, schrijft RTV Utrecht. Vahstal eiste tientallen miljoenen vanwege misgelopen woningbouw, maar lijkt nu maar ruim 5 miljoen euro te krijgen. “Daar zijn we even met de schrik vrijgekomen”, stelt Bram Leeuwenkamp, fractievoorzitter van GroenLinks.
Amersfoort en projectontwikkelaar Vahstal zijn al decennialang verwikkeld in een conflict over woningbouw. Eind 2020 besloot een driekoppig arbitersteam dat de gemeente Vahstal moest compenseren voor de misgelopen bouw van 244 woningen, waar Amersfoort eerder van had toegezegd dat Vahstal ze mocht bouwen. Achter gesloten deuren is gesproken over de hoogte van die schadevergoeding; gisteren werd duidelijk dat Amersfoort 5.350.000 euro moet betalen. Daar komt nog rente bovenop.

‘College ging uit van 10 procent van Vahstals eis’

“Het is heel veel geld, maar goed ingeschat door het college. Ze gingen uit van 10 procent van het bedrag dat Vahstal noemde. Dat is het nu ook ongeveer geworden”, vertelt D66-fractievoorzitter Marjolein Perdok. “Als je zag welk bedrag er werd geëist, waar de gemeente aan dacht en wat het nu om en nabij is geworden, dan ben ik nu wel even opgelucht”, aldus Leeuwenkamp.
Collega’s in de coalitie en oppositie zijn het daarmee eens. “Het had veel hoger kunnen zijn”, zegt VVD’er Maarten Flikkema. En Hans Bol (ChristenUnie): “Je houdt er altijd rekening mee dat er ook een hoger bedrag is dat er ligt. Dat leek ons niet erg realistisch, maar toch is het een relatieve meevaller.”

Zonde van het geld

Tegelijkertijd vinden veel partijen de schadevergoeding zonde van het geld. D66: “Ik vind het heel lastig om te spreken over meevallers. Het heeft veel te lang geduurd en gaat nog steeds om heel veel geld. Daar kun je hele mooie dingen mee doen.”
En Menno Fousert van Amersfoort2014: “Het is een miljoen meer dan de begroting die Amersfoort heeft voor wonen. En we hebben die 244 woningen niet. Nu lijkt het bedrag mee te vallen, maar het is gewoon weggegooid geld. We hebben geen woningen en een boete omdat we nalatig zijn geweest.”

Raadsenquête

Hij vindt dan ook dat er een raadsenquête moet komen naar het totale debacle met de projectontwikkelaar. “Dit moet gewoon uitgezocht worden. We weten als raad waarschijnlijk niet eens de helft van wat hier gebeurd is. Ik vind dat dat uitgezocht moet worden, want anders worden er weer vage dealtjes gemaakt.”
De PvdA steunt zo’n onderzoek in ieder geval. “Het is heel belangrijk dat je weet hoe dit heeft kunnen gebeuren. We moeten zeker uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren, zodat we het ook kunnen voorkomen. We gebruiken het instrument bijna nooit, maar nu lijkt het me een goed moment.”

Vahstal in beroep?

Volgens de politiek heeft de schadevergoeding invloed op de begroting, maar is die te overzien. “De gemeente heeft natuurlijk voorgesorteerd op een schadeloosstelling van deze orde van grootte”, zegt het CDA. En de VVD: “Vijf miljoen is een hoop geld, maar als je het afzet tegen de totale gemeentelijke begroting valt het mee. Wat mij betreft gaan we niet in beroep.”
Tegelijkertijd voorziet een deel wel dat Vahstal in beroep zal gaan. “Het lijkt mij dat als je 45 miljoen roept en het wordt 5, dat je dan mag verwachten dat je het daar niet mee eens bent”, stelt de ChristenUnie. “Dat Vahstal in verweer gaat, moet je verwachten”, zegt PvdA-leider Rob Smulders. “Ik denk dat je dat aan Vahstal moet vragen. Het is wel aanzienlijk lager dan hij steeds heeft geëist”, aldus D66.
RTV Utrecht heeft geprobeerd Hans Vahstal om een reactie te vragen, maar vanwege een verblijf in het buitenland was hij op dit moment niet in de gelegenheid om de omroep te woord te staan.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.