Waarom Amersfoortse klokkenluiders niet kunnen bijspringen bij kroning Charles

© RTV Utrecht
Amersfoort - Wanneer aankomende zaterdag koning Charles III in Londen wordt gekroond moeten door heel het Verenigd Koninkrijk de klokken luiden. Dat zou een mooie kans zijn voor het Amersfoorts Klokkenluiders Gilde om mee te helpen. Helaas gaat het luiden in Engeland op een hele andere manier, meldt RTV Utrecht.
Hans Kerkwijk van het Amersfoorts Klokkenluiders Gilde heeft geen vliegticket naar Londen geboekt. "In Engeland hangen de klokken op de kop en daarmee spelen de klokkenluiders een melodie. In Nederland zwaaien de klokken heen en weer en dat is in feite bim bam."
Amersfoortse klokkenluiders kunnen niet invallen bij kroning Charles III
Wanneer je bovenin de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort staat om naar de enorme klokken te kijken, dan moet je goede gehoorbescherming dragen wanneer ze geluid worden. "Anders word je hartstikke doof", vertelt klokkenluider Hans terwijl hij een dik touw vasthoudt. "We hebben zeven luidklokken die bij elkaar ruim zevenduizend kilo wegen. We luiden ze door aan dit touw te trekken. Bij de grote klok duurt het ongeveer anderhalve minuut voordat er genoeg beweging in zit dat de klepel de klok raakt."
Het geluid dat uit de Amersfoortse klokken komt is indrukwekkend. Zo indrukwekkend dat Hans niet zomaar even voor kan doen hoe alles werkt. "Ik heb er speciaal toestemming voor gevraagd bij de gemeente. En daarom mogen we ze voor deze ene keer heel even luiden. Het geluid draagt zo ver dat de gemeente heel veel klachten zou krijgen als we dit te vaak doen."

Ringluiden

En na een kleine demonstratie is het duidelijk dat de Amersfoortse klokken toch wel echt heel anders klinken dan de Britse. "De klokken hebben allemaal een toon. En als je het ringluiden in Engeland hoort, dan zit daar een bepaalde golfbeweging in. Ze spelen een octaaf en dat doen ze in veel verschillende vormen. Daar hebben ze hele dikke boeken voor met allerlei verschillende melodieën. Het kan jaren duren voordat je zulke klokken kan bespelen."
En dus zal je komend weekend helaas geen Amersfoortse klokkenluiders aan het werk zien bij de kroning van Charles III. Gelukkig blijven de klokken van de Onze Lieve Vrouwetoren iedere eerste zaterdag van de maand om 12.00 uur te horen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.