Controle op bouwprojecten in Amersfoort ‘voldoet deels’

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Het gebeurt in Amersfoort vaker dat voor een bouwproject een vergunning wordt verleend voordat alle formaliteiten zijn afgehandeld. Dat laat de gemeente weten in reactie op vragen over het bouwproject aan de Bekensteinselaan dat op last van de gemeente is stilgelegd.
De verbouwing van het voormalig kamerverhuurbedrijf en voorheen verloskliniek ging van start voordat gemeentelijke inspecteurs de constructietekeningen hadden gecontroleerd. ‘Met de werkzaamheden die bij deze constructieberekeningen en -tekeningen horen, mag pas worden gestart als deze door ons zijn goedgekeurd’, laat de gemeente aan Nieuwsplein33 weten.
Deze tekeningen moesten vier weken voor de start van de werkzaamheden zijn ingediend, maar dat is kennelijk niet gebeurd. Bij het niet of niet tijdig indienen van de stukken kan de gemeente handhavend optreden, bijvoorbeeld met een bouwstop.
Of daarmee de inmiddels aangebrachte opbouw aan de achterzijde van het gebouw illegaal, zonder geldige vergunning is aangebracht, wil de gemeente niet zeggen. 'Hoe dit verder specifiek en inhoudelijk voor dit adres geldt, bespreken we graag samen met de bouwende partij en direct belanghebbenden’, aldus een woordvoerder.

Ontbrekende stukken

Buurtbewoners hadden erover geklaagd dat de werkzaamheden ondanks het opgelegde verbod toch gewoon doorgingen. De gemeente liet hen daarop weten dat werkzaamheden zoals schilderen of onderhoud zonder vergunning mogen plaatsvinden. Ook al geldt er een bouwstop op andere onderdelen waarvoor wel een vergunning nodig is.
Verschillende buurtbewoners hebben zienswijzen of meldingen ingediend, een reactie die een belanghebbende kan sturen op een ontwerpbesluit. Volgens eigen zeggen zijn er een stuk of acht ingediend, maar wordt er maar eentje vermeld. Op het gemeentehuis wordt momenteel uitgezocht ‘waar die andere ingestuurde zienswijzen zijn gebleven’. Enkele ervan zijn zelfs met een DigiD-code ingestuurd, inclusief bewijs van ontvangst.
Een gemeenteraadslid heeft de bewoners laten weten het vreemd te vinden dat het bouwplan begin april als hamerstuk op de raadsagenda stond, en dat burgemeester en wethouders niets over de stillegging hebben gezegd.

Kwaliteit 'voldoet deels'

In een brief aan gemeenteraadsfracties wijzen bewoners ook op een recent rapport van de Utrechtse provinciale toezichthouder over de kwaliteit van de Amersfoortse verlening van vergunningen en handhaving. Die is over het jaar 2022 door de provincie een schaal lager vastgesteld.
Voor Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) is de beoordeling ‘voldoet deels’ een stapje terug ten opzichte van de beoordeling van de afgelopen jaren. Volgens de gemeente heeft dat te maken met de toegenomen werkdruk. ‘We hebben eigen bouwinspecteurs die steekproefsgewijs toezicht houden op verleende omgevingsvergunningen’, aldus de gemeente.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.