Leusden komt bezwaarmakers Wmo-inkomenstoets voorlopig tegemoet

© Pixabay
Leusden - Leusdense bezwaarmakers tegen de Wmo-inkomenstoets voor huishoudelijke hulp worden voorlopig geholpen door de gemeente. Dat schrijft de Leusder Krant. De gemeente past de werkwijze aan om inwoners een ingewikkelde en tijdrovende gang naar de rechter te besparen.
De kwestie draait om de vraag of de gemeente het inkomen van aanvragers mag meewegen om te bepalen of iemand via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) recht heeft op ondersteuning in het huishoudelijk werk. Door een aanpassing in de Wmo, een paar jaar geleden, mag daar eigenlijk niet meer naar gekeken worden.
De gemeente Leusden is het daar principieel mee oneens, net als een aantal andere gemeenten in het land. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de gemeenten opdraaien voor de werkelijke kosten van de huishoudelijke hulp. Van het Rijk krijgen gemeenten daarvoor geen compensatie. Zo was Leusden vorig jaar 1,9 miljoen euro kwijt, alleen al aan huishoudelijke hulp.

Aanzuigende werking

In 2019 is bepaald dat iedereen die dat nodig heeft voor 19 euro per maand ondersteuning vanuit de Wmo kan krijgen, ongeacht het inkomen. Dat had een flink aanzuigende werking: het aantal hulpaanvragen bij gemeenten schoot omhoog, waardoor sommige huishoudens maanden moeten wachten voordat ze hulp kunnen krijgen.
Aanvragers die om financiële redenen toegang tot de Wmo-voorziening wordt geweigerd, krijgen die nu toch als ze laten weten het niet met die beslissing eens te zijn. Dat gebeurt in afwachting van de uitspraak in hoger beroep, dat Leusden inmiddels instelde.
Het gemeentebestuur denkt dat de mogelijke financiële gevolgen beperkt zullen blijven. Volgens het college is er voor dit jaar ruim 2 miljoen euro gereserveerd om gedupeerden van de regeling te kunnen compenseren, als dat nodig is.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.