4 en 5 mei: jongerenproject bij Kamp Amersfoort en toespraak minister Wopke Hoekstra

© Theater Na de Dam
Amersfoort/Leusden - Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken is donderdag 4 mei te gast tijdens Dodenherdenking in het voormalige Kamp Amersfoort. Hij houdt ook een toespraak. Op 4 en 5 mei is op die plek bovendien een theatervoorstelling met jongeren te zien, geïnspireerd op oorlogsverhalen.
Jaarlijks organiseren de gemeenten Leusden en Amersfoort de stille tocht en herdenking in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Dit jaar is minister Wopke Hoekstra hierbij aanwezig. Hij houdt een toespraak, loopt mee in de Stille Tocht en legt een krans namens het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de gemeentebesturen van Amersfoort en Leusden zijn vertegenwoordigd bij de plechtigheden. Via monument de Stenen Man en over Laan 1914 wordt naar de begraafplaats gelopen en wordt bij verschillende monumenten en graven stilgestaan.
Maar er zijn meer herdenkingen. Op 4 mei in de middag zullen bij Jannetjesdal op de Leusderheide de geëxecuteerden van Kamp Amersfoort worden herdacht. Marc van Berkel, aanstaand hoogleraar educatie over de holocaust, zal een toespraak houden. Publiek is vanaf 13:15 uur welkom bij de Genschauloods op de Kolonel van Royenweg in Leusden. Vanaf 13:30 uur wordt er gezamenlijk naar Jannetjedal gelopen, normaliter gesloten militair terrein. Er is vervoer geregeld voor hulpbehoevenden.

Jongeren

Met een groep jongeren hebben theatermakers Julia Spoelstra en Maike Pijnappel gewerkt aan een theatervoorstelling bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort. ‘Als Wij Niets Doen’ is een fictieve voorstelling, geïnspireerd op de verhalen met mensen die zelf (of wiens ouders) de oorlog hebben meegemaakt. De voorstellingen zullen plaatsvinden op 4 en 5 mei bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort en in het bos eromheen.
De jongerenprojecten zijn een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze spreken ouderen over hun herinneringen aan die tijd en reflecteren op die geschiedenis en de herdenking daarvan. Dit onderzoek is de basis voor locatievoorstellingen door heel Nederland.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.