865 bossen bloemen op oorlogsgraven Russisch Ereveld: 'Juist nu belangrijk'

© Russisch Ereveld Leusden
Leusden - Vrijwilligers plaatsen volgende week woensdag 865 bossen bloemen op alle graven van het Sovjet Ereveld. Ook worden meer dan honderd foto’s van soldaten bij de graven geplaatst. Stichting Sovjet Ereveld, die de bloemenactie jaarlijks organiseert, wil hiermee de nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers levend houden en met de foto’s de impact van oorlog een gezicht geven.
,,Juist nu, in deze tijd van polarisatie, is dat belangrijk’’, zegt Remco Reiding, directeur van Stichting Sovjet Ereveld. ,,Je kunt soldaten die als geallieerden zijn gestorven niet kwalijk nemen wat politici, die toen nog niet eens geboren waren, nu in Europa doen.’’
Op het Sovjet Ereveld liggen 865 oorlogsslachtoffers begraven uit Oekraïne, Rusland, Oezbekistan, Kazachstan, Georgië, Armenië en andere toenmalige Sovjetrepublieken. Het merendeel vocht in de Tweede Wereldoorlog tegen de nazi’s en overleed als krijgsgevangene.

Directe confrontatie

Hun familieleden zijn nooit opgespoord of ze wonen zo ver weg dat ze niet zelf een bloemetje kunnen leggen. Vrijwilligers plaatsen daarom zoals elk jaar de bloemen bij de graven. Het is ook een directe confrontatie met het leed dat oorlog teweegbrengt. ,,Er is geen beter bewijs van de impact van oorlog dan een Ereveld’’, zegt Reiding.
In totaal gaat het om 865 bossen bloemen en daarom zijn vrijwilligers welkom om mee te helpen. Wie op woensdag 3 mei van 13.00 tot 15.00 uur een handje wil helpen, kan een mailtje sturen naar bijeenkomsten@sovjet-ereveld.nl. Op woensdag 17 mei ruimen vrijwilligers de bloemen weer op. De foto’s blijven staan tot en met 31 mei.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.