Dagboeken van twee Amersfoorters in oorlogstijd nu als hoorspel te beluisteren

Honore en Roos Blijdenstijn.
Honore en Roos Blijdenstijn. © Archief Eemland
Amersfoort - De bewaard gebleven dagboeken van Honoré Blijdenstijn en Witte Jan Vaatstra geven een indrukwekkend beeld van de onvoorspelbare, dreigende en soms alledaagse bezettingsjaren. In samenwerking met Archief Eemland komt de Oudheidkundige Vereniging Flehite nu met een serie podcasts over deze bijzondere en soms schokkende dagboeken. Het eerste deel is hieronder te beluisteren.
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Het begin van vijf dagen strijd die eindigt met de bezetting van Nederland. Twee Amersfoortse mannen tekenen - ieder voor zich – vijf jaar lang nauwgezet op hoe zij en hun familie die bezettingsjaren met alle verschrikkingen ervaren.
Van de duizenden pagina’s die Witte Jan Vaatstra en Honoré Blijdenstijn volschreven verschijnen tot en met de zomervakantie drie podcasts, en na de zomer volgen de laatste afleveringen. Stemacteurs Wim Hartog en Reinhard Beskers vertolken Honoré Blijdenstijn en Witte Jan Vaatstra. De muziek is afkomstig van Nederlandse componisten die in de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. De podcastmakers hebben hiervoor vrijelijk mogen putten uit de muziekverzameling van de Leo Smit Stichting.
Verteller en montage: Eric van der Velden. Redactie: Nelleke Visscher, Eric van der Velden, Iris van Aken.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.