Wachtlijsten voor het rijbewijs want het CBR in Leusden zoekt nieuwe examinatoren

© Pixabay
Leusden - Het kan even duren tot jij je roze pasje in handen hebt, want het CBR in Leusden kampt met wachttijden. Daarom wordt er hard gezocht naar nieuwe examinatoren, schrijft RTV Utrecht. Die ook vinden blijkt alleen nog niet zo makkelijk. "We vragen nogal wat van mensen", vertelt examinator Peter de Haan.
Examinator De Haan werkt al ruim 25 jaar voor het CBR, "waarvan een behoorlijke tijd als docent en examinator". Hij heeft dus al wat kilometers achter de rug en vindt het beroep nog steeds leuk. "Het is echt een heel bijzonder vak. En je moet een aantal eigenschappen in je verenigd hebben, zoals goed kunnen observeren en analyseren. En het belangrijkste is misschien nog wel dat je goed met mensen om moet kunnen gaan, want mensen zijn vaak nerveus."
Die benodigde veelzijdigheid is ook meteen wat het vak zo moeilijk maakt. "Je moet al die eigenschappen tegelijk in je hebben. Dus iemands rijvaardigheid beoordelen terwijl je hem of haar op zijn gemak stelt. Want het is belangrijk dat een kandidaat fijn behandeld wordt, maar ook dat ie goed wordt beoordeeld."

Wachtlijsten

En juist dat alles maakt het ook moeilijk nieuwe mensen te vinden. Terwijl examinatoren hard nodig zijn, legt De Haan uit. "Voor corona had het CBR alles best op de rit", zegt hij. "Maar tijdens corona is de organisatie een aantal keer stilgelegd en dat betekent dat heel veel examens niet zijn afgenomen. Dat heeft zich opgestapeld en daardoor zijn enorme wachtlijsten ontstaan. Dat is met het huidige aantal examinatoren niet op te vangen. En door vergrijzing is er ook veel uitstroom."
Het breekpunt is het punt waarop alles bij elkaar komt: de rijvaardigheid, het contact, het beoordelen.
Mario Rutgers, docent bij het CBR
Dus moeten er mensen worden opgeleid en dat gebeurt onder meer op het opleidingscentrum van het CBR in Leusden. Mario Rutgers geeft daar momenteel les aan een groep van tien examinatoren in spe. Ook hij benadrukt dat de opleiding pittig is. "Het breekpunt is het punt waarop alles bij elkaar komt: de rijvaardigheid, het contact, het beoordelen."
Vandaag hebben ze het op de opleiding over comfortabel rijgedrag. Daarmee wordt rijden volgens de rijprocedure bedoeld. "Die omschrijft het meest wenselijke rijgedrag. En als we die willen beoordelen van een kandidaat, dan moeten examinatoren dat natuurlijk ook kunnen."

Van toiletpapier naar examinator

En dus moeten de kandidaat-examinatoren vandaag laten zien hoe goed zij zelf eigenlijk kunnen rijden. "Best spannend", zegt Wypkje Bakker, die rijinstructeur in Friesland is. "Want je hebt je eigen rijstijl ontwikkeld. Die zal wel weer een beetje bijgeschaafd moeten worden."
Ook André Boswinkel behoort tot de tien leerlingen van docent Rutgers. Om examinator te worden, heeft hij een kort geleden een carrièreswitch gemaakt. "Ik heb jaren in de verkoop van toilet- en keukenpapier gezeten, maar was wel weer toe aan iets nieuws. "Toen zag ik op YouTube een wervingsfilmpje van het CBR met de slogan 'elk uur is een nieuw avontuur'. Dat leek me wel wat."
Net als Wypkje zit hij in inmiddels in de vierde week van zijn opleiding. Het hele traject duurt vier maanden. "Het is best een moeilijke opleiding, maar het is ook heel leuk en afwisselend. Het lijkt me vooral interessant dat je iedere dag met nieuwe mensen contact hebt."
De opleiding van de twee toekomstige examinatoren duurt dus nog wel even, maar Rutgers heeft er alle vertrouwen in dat zij gaan slagen. "Deze tien gaan het allemaal halen", zegt hij trots. Voor andere docenten zoals De Haan is het te hopen dat die voorspelling uitkomt, want zij kunnen de achterstand niet wegwerken. "We kunnen moeilijk vijf of zes examens per dag extra afnemen. Daarvoor hebben we snel nieuwe mensen nodig in de organisatie."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.