Voormalige KNIL-militairen krijgen recht op eeuwigdurende grafrust

Eugene Krijgsman
Eugene Krijgsman © Privé archief Noëlle Sanders
Amersfoort - Voormalige KNIL-militairen van Molukse of Indisch-Nederlandse afkomst krijgen recht op eeuwigdurende grafrust. Dat meldt De Stad Amersfoort. De gemeenteraad ging onlangs akkoord met dit voorstel. Nu laat het college van burgemeester en wethouders weten hoe dit verder handen en voeten gaat krijgen.
Raadslid Noëlle Sanders, zelf van Indische afkomst, had dit onderwerp geagendeerd. Het stadsbestuur besloot vervolgens dat de kosten van de grafrechten voor rekening van de gemeente komen. Dit zou neerkomen op ongeveer 120.000 euro.
Het zou wel eens meer kunnen zijn, aangezien vooralsnog wordt uitgegaan van de acht begraven KNIL-militairen van wie de identiteit bekend is. Zij werden mede door Sanders opgespoord. Zij laat weten dat na de media-aandacht - zoals dit artikel - misschien meer nazaten zich melden.
Sinds enkele jaren besteedt Amersfoort aandacht aan de geschiedenis van het voormalige Nederlands-Indië. Er is een jaarlijkse herdenking op 15 augustus, de dag in 1945 waarop Japan capituleerde. Deze herdenking vindt plaats bij het speciaal hiervoor opgerichte Melati Monument, in de tuin van Museum Flehite. Hier worden de slachtoffers van de Japanse bezetting herdacht.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.