Plannen voor joods monument enthousiast ontvangen

Ontwerp op schaalmodel van het joods monument
Ontwerp op schaalmodel van het joods monument © De Stadsbron
Amersfoort - Omwonenden van het Borneoplein in Amersfoort omarmen de plannen voor het joods monument van lichtkunstenaar Tamar Frank. Dat meldt De Stadsbron. Amersfoort is een van de weinige steden in het land zonder joods monument.
In het schetsontwerp met als werktitel 'Licht van Herinnering' wordt de nagedachtenis aan de ongeveer 400 Amersfoortse, joodse slachtoffers van de Holocaust tastbaar gemaakt in de vorm van spiegelende kubussen op palen met daarin een lichtbron.
Tijdens de presentatie van die plannen voor de buurt leefden er nog wel wat vragen over de mogelijke effecten van de lichtspiegelingen op de woningen en het passerend verkeer. Ook zijn er zorgen over het risico op vandalisme. Na de toezegging dat de buurtbewoners dit najaar over het voorlopige ontwerp nog hun zegje kunnen doen, overheerste toch de waardering voor het ontwerp en de zorgvuldigheid van het proces.

Jahrzeitslicht

De kubussen dragen geen namen, maar elke kubus staat symbool voor één van de slachtoffers. Op hun sterfdatum zal vanaf de avond ervoor het licht in de kubus gaan branden, zoals dat bij joden gebruikelijk is met het zogeheten Jahrszeitlicht. Aan het monument wordt een openbare database gekoppeld, waarin precies te zien is voor welke vermoorde joodse Amersfoorter op een bepaalde dag het licht brandt.

'Menselijke' hoogtes

De objecten hebben verschillende ‘menselijke’ hoogtes, die verwijzen naar de verschillende leeftijden van slachtoffers. Ze komen in clusters bij elkaar te staan: families, stellen en eenlingen. Ze worden zo geplaatst op het gras dat mensen er tussendoor kunnen lopen.
Amersfoort is een van de weinige steden in het land zonder joods monument. Er zijn wel een paar jaar geleden bij alle huizen van vermoorde joden en omgekomen verzetsstrijders struikelstenen geplaatst. In het najaar zal een voorlopig ontwerp van het monument aan de buurt worden gepresenteerd.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.