Maatregelen om sluipverkeer in autoluwe binnenstad tegen te gaan

Amersfoort - Het gemeentebestuur gaat de entrees van het autoluwe gebied aanpakken zodat duidelijker wordt voor automobilisten dat ze een autoluw gebied binnenrijden. Dat laat verkeerswethouder Tyas Bijlholt (D66) weten in een brief aan de gemeenteraad. Ook wordt de app om een ontheffing aan te vragen verbeterd. Veel gebruikers vinden die nu gebruiksonvriendelijk.
Nog altijd rijden mensen bewust of onbewust het autoluwe gebied binnen. Daarom gaat de gemeente onderzoeken hoeveel verkeer er zonder ontheffing de autoluwe binnenstad binnenrijdt bij entrees waar geen camera’s staan. Voor de Zuidsingel/ Kleine Haag en Achter Davidshof/ Westsingel wordt op dit moment door mensen aangegeven dat er misbruik wordt gemaakt. De gemeente overweegt daarom om hier in de toekomst ook een handhavingscamera op te hangen.
Daarnaast denkt de gemeente na over het plaatsen van actieve signalering (elektronische borden) bij de entrees die duidelijk maakt of je er of niet in mag. Nu staan er verkeersborden maar die worden niet door iedereen even duidelijk ervaren.
Garage Beestenmarkt
In overleg met garage-eigenaar QPark wordt de naam van de garage Beestenmarkt mogelijk gewijzigd in bijvoorbeeld ‘St. Andriesstraat’. Wie nu ‘Beestenmarkt’ op de routenavigatie intypt, krijgt een route via de Kamp en stuit dan op de autoluwe binnenstad.
Het stadsbestuur wil daarnaast onderzoeken of de regels voor taxi’s in het weekend aangescherpt kunnen worden. Dat moet voorkomen dat zij ongewenst door de binnenstad rijden om klanten te brengen of te halen.
Prettiger
De verkeerswethouder herhaalt in zijn brief wel dat de invoering van de autoluwe binnenstad een positief effect heeft op de leefbaarheid, de levendigheid, de aantrekkelijkheid en de verkeersveiligheid in de binnenstad van Amersfoort. Dat werd eind vorig jaar al naar voren gebracht na een evaluatie. De projecten rondom de herinrichting van de Varkensmarkt, Hof en Groenmarkt bevinden zich in het autoluwe gebied en ondervinden volgens de wethouder deze positieve effecten.
Sinds januari 2021 wordt doorgaand autoverkeer uit het centrum geweerd. Parkeren mag alleen nog als je een vergunning hebt. Het idee is dat er meer ruimte moet zijn voor voetgangers en fietsers.