Herdenking Kamp Amersfoort na coronajaren nu weer met publiek

© Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Amersfoort - In aanwezigheid van zo’n 700 belangstellenden vond vandaag de jaarlijkse herdenking plaats van Nationaal Monument Kamp Amersfoort plaats, waarin de overdracht van het kamp aan het Rode Kruis op 19 april 1945 centraal stond.
Verschillende sprekers gingen in op het thema ‘Leven met Oorlog’: Een van hen was Hanna Hrabarska, een kunstenaar uit Oekraïne. "Ik verliet mijn land als een zelfverzekerde en succesvolle jonge vrouw die het leven van haar dromen leidde, maar toen ik de grens overging, werd ik een 'oorlogsvluchteling', een label waarvan ik nooit had gedacht dat ik het zou moeten dragen.”
© Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Na afloop van de herdenking zijn bloemen gelegd bij de Stenen Man. In het kamp zaten in de Tweede Wereldoorlog in totaal 47.000 mensen gevangen, de meesten vanwege verzetsdaden tegen de Duitse bezetter. Honger, dwangarbeid en mishandeling waren aan de orde van de dag. In totaal kwamen er 650 mensen om, van wie ruim de helft rond het kamp werd geëxecuteerd.
Het kampmuseum is grondig gerenoveerd en ging twee jaar geleden weer open voor publiek. Dit was de eerste herdenking met publiek na de coronajaren. Belangrijker is dat het ook de eerste herdenking was zonder oud gevangenen. Het handjevol mensen dat nog leeft is niet meer in staat om naar de herdenking te komen. Speciaal voor hen lag op een stoel op de eerste rij een roos.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.