Verouderde zwembad Hoogland wordt vervangen door nieuwbouw

© Gemeente Amersfoort
Amersfoort - Blijdschap in Hoogland: het dorp krijgt een gloednieuw zwembad. Dat meldt RTV Utrecht. Het oude gebouw wordt gesloopt. Op een andere nog onbekende plek in het dorp gaat het nieuwe pand, van ruim 17 miljoen euro, gebouwd worden.
Hoogland heeft sinds 1980 een eigen zwembad. Maar het ruim 40 jaar oude pand vertoonde steeds meer gebreken. Een dak wat afbrokkelde, een kapotte pomp en vergeelde tegels: het zijn zomaar een paar ouderdomskwaaltjes van het zwembad.
De Amersfoortse partijen besloten gisteren daarom ook unaniem dat het niet anders kan: nieuwbouw is de beste optie. Waar het nieuwe zwembad gaat verrijzen is nog onduidelijk, maar Dorpsbelangen en de politiek zijn het er over eens: “Het moet in Hoogland komen.”

Locatie-onderzoek

Daar gaat wethouder Ben van Koningsveld dan ook zijn uiterste best voor doen. De gemeente is bezig met een locatie-onderzoek, waar nu een viertal plekken voor in beeld zijn. “Waar houden we nog voor onszelf, maar ze liggen allemaal binnen de dorpsgrenzen.”
Een geschikte locatie voor het zwembad vinden is lastig, aangezien er bijna geen ruimte is in het dorp. De gemeente heeft dus een lijst, maar die is niet openbaar. Welke van die vier de voorkeur heeft wordt onderzocht. Omdat de locatie nog besloten moet worden, is het ook afwachten wanneer begonnen wordt met de bouw.

En recreatief dan?

Het nieuwe bad wordt een stuk groter en biedt straks ruimte voor zwemlessen, sportverenigingen of de liefhebbers van baantjes trekken. Uit onderzoek blijkt dat als gevolg van bevolkingsgroei en vergrijzing, meer mensen gebruik gaan maken van zwemmogelijkheden. “Daar willen we aan voldoen”, aldus de wethouder.
Het nieuwe zwembad zal alleen geen ruimte bieden voor extra recreatief zwemmen. En laat daar nu juist vraag voor zijn. “We hebben gekeken om meer toe te voegen aan deze plannen”, legt de wethouder uit. “Maar dat gaat budgettair gezien gewoon echt een stap te ver.” Het toevoegen van een extra recreatiebad zou nog eens 7,5 miljoen extra kosten. En dat komt dan bovenop de gestegen kosten voor überhaupt nieuwbouw. Over die kosten is het laatste gesprek volgens de raad dan ook nog niet gevoerd.
Voor de pretzwemmers is er in Leusden, maar ook in het Bosbad Amersfoort ruimte, aldus de wethouders. Ook in Nijkerk en Bunschoten is er ruimte voor meer recreatie, maar dat lost het tekort in Amersfoort niet op.

Onderzoek

Daarom roept de raad op om naast Hoogland ook te kijken naar meer plekken voor de zwemliefhebber. “Is het bijvoorbeeld mogelijk om het Bosbad te verwarmen, zodat je daar een langere periode profijt van kan hebben”, vraag Menno Fousert (Amersfoort2014) zich af. Ook VVD-fractievoorzitter Flikkema zou graag zien dat het college op zoek gaat naar meer recreatieve mogelijkheden.
Dat er geen extra recreatief zwembad komt vindt Dorpsbelangen Hoogland geen enkel probleem. “Dat hoeft van ons ook helemaal niet”, zegt Bijvank. “Met dit plan komen we tegemoet aan de wensen uit het dorp en concurreren we niet onnodig met anderen.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.