Leerlingen speuren zelf naar verborgen geschiedenis: ‘Vermissing is altijd een open wond’

Onderzoeker Remco Reiding (links) van Stichting Russisch Ereveld.
Onderzoeker Remco Reiding (links) van Stichting Russisch Ereveld. © Nieuwsplein33
Leusden/Amersfoort - Het is muisstil in de klas wanneer Gia Beroeasjvili uit Georgië de derdejaars havo/vwo-leerlingen van scholengemeenschap 't Atrium in Amersfoort toespreekt. Via zijn tolk vertelt de man over zijn opa die als Sovjetsoldaat werd vermoord maar ook dat hij zelf jaren geleden moest vluchten vanwege een andere oorlog. De leerlingen zijn geraakt. "Ik kan voelen dat het veel impact heeft op hem."
Tachtig jaar geleden werd de Georgische soldaat Ilja Beroeasjvili gefusilleerd door de Duitsers. Dankzij nieuw onderzoek werd hij alsnog geïdentificeerd. Zijn kleinzoon, Gia Beroeasjvili, bezocht gisteren voor het eerst het graf van zijn opa. Vandaag vertelt hij zijn verhaal op 't Atrium.
De leerlingen starten met een lesprogramma waarmee ze zelf de identiteit van oorlogsslachtoffers gaan achterhalen. Dat kan dankzij Stichting Sovjet Ereveld. Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven. Onderzoeker Remco Reiding is vandaag ook in de klas. "Ik hoop niet dat jullie het meemaken maar vermissing is altijd een open wond", geeft hij mee. Reiding geeft aan hoe belangrijk het is voor in leven zijnde nabestaanden dat de nog onbekende Sovjetsoldaten op het ereveld worden geïdentificeerd.
Leerlingen luisteren ademloos naar het verhaal van Gia Beroeasjvili (helemaal vooraan rechts).
Leerlingen luisteren ademloos naar het verhaal van Gia Beroeasjvili (helemaal vooraan rechts). © Nieuwsplein33
Om vast te stellen in welk graf de opa van Gia begraven lag, kreeg Reiding de autoriteiten zover om hun stoffelijke resten op te graven en aan de hand van dna-materiaal te identificeren. De dna-test toonde aan waar hun graf is.
"Het meest indrukwekkende vind ik dat het pas na zoveel jaren bekend is", zegt een leerling nadat Ilja Beroeasjvili klaar is met zijn verhaal. "Ik kan voelen dat het veel impact op hem heeft", zegt iemand anders. Binnenkort gaan de leerlingen zelf ervaren hoe lastig het is om aan informatie te komen. De eerste stap wordt om een tekst op een grafsteen te ontcijferen.
Juist in deze tijd is het volgens Stichting Sovjet Ereveld belangrijk om context te geven bij de geschiedenis van landen als Oekraïne en Rusland. Het lesprogramma is geschikt voor middelbare scholen en MBO.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.