Eerste slimme batterij in Amersfoorts flatgebouw levert stroom als de zon niet schijnt

Wethouder Astrid Janssen en Joan van der Burgt, directeur De Alliantie, bekijken de batterij
Wethouder Astrid Janssen en Joan van der Burgt, directeur De Alliantie, bekijken de batterij © Woningcorporatie De Alliantie
Amersfoort - De allereerste slimme batterij voor een flatgebouw in Amersfoort is gistermiddag in gebruik genomen. De burgemeester Molendijkflat in Rustenburg heeft de primeur. De batterij werd met een symbolische handeling aangezet door wethouder Astrid Janssen en Alliantie-directeur Joan van der Burgt.
De burgemeester Molendijkflat heeft 165 appartementen en werd eind jaren zeventig gebouwd. De slimme batterij slaat opgewekte zonne-energie op en kan daarmee stroom aan woningen leveren ook als de zon niet schijnt. Een continue gebruik van het elektriciteitsnet is daardoor niet meer noodzakelijk.
De Alliantie is al langer bezig met proeven om woningen energieneutraal te maken. Begin 2019 werd al een batterij geplaatst in een appartementencomplex op de Wageningseberg in Vathorst. Die is alleen bestemd om opgewekte energie op te slaan en weer terug te leveren aan het gebouw als de zon niet schijnt. De resultaten na vier jaar zijn positief en de energiekosten zijn gedaald.

Buurtbatterij

De nieuwe batterij in Rustenburg is groter en is bedoeld als buurtbatterij. Hij bevat 160 kilowattuur en is aangesloten op de zonnepanelen op het dak en op het elektriciteitsnet. De batterij verlicht daarmee het lokale net door overtollige zonne-energie van het dak van het gebouw op te vangen. De opgeslagen stroom zal de liften, verlichting en in de toekomst mogelijk het oplaadstation voor e-voertuigen van energie voorzien.
Een woordvoerder van De Alliantie geeft aan te verwachten dat ook in Rustenburg de energiekosten omlaag zullen gaan en dat dit uiteindelijk doorgerekend wordt aan de bewoners. De batterij zal de komende tien tot vijftien jaar dag en nacht werken. De rest van dit jaar wordt de batterij getest om de juiste mix te vinden van het opslaan van energie en het ondersteunen van het lokale netwerk om de besparingen voor de huurders te maximaliseren.
De batterij wordt aan het einde van zijn levensduur gerecycled.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.