Kleinzoon bezoekt na 80 jaar het graf van zijn omgebrachte opa: ‘Hij is een echte held geweest’

© Jasper Witte / RTV Utrecht
Leusden - Tachtig jaar geleden werd de Georgische soldaat Ilja Beroeasjvili gefusilleerd door de Duitsers. Hij was door de Duitsers als krijgsgevangenen in Nederland tewerkgesteld. Na de oorlog werd hij als onbekende Sovjetsoldaat herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden. Dankzij nieuw onderzoek is hij alsnog geïdentificeerd. Zijn kleinzoon, Gia Beroeasjvili, bezocht vandaag voor het eerst het graf van zijn opa, schrijft RTV Utrecht. “Ik ben heel trots op mijn opa.”
Ilja Beroeasjvili zijn familie wist tot kort nooit wat er met hem is gebeurd. “Mijn moeder en oma zijn hun hele leven op hem blijven wachten. Ze zijn overleden zonder te weten wat met hem is gebeurd. Ik ben blij dat mijn familie en ik eindelijk opheldering hebben.” Dat zijn opa op de het Ereveld ligt, doet hem veel. “Dat is belangrijk voor me. Mijn opa is altijd een held geweest, een echte man.”
Tijdens het bezoek legde Gia bloemen, en verspreidde hij aarde dat hij van het graf van zijn oma, de vrouw van Ilja, heeft meegenomen. Ook nam hij aarde van Ilja’s graf mee, om in Georgie op het graf van zijn vrouw verspreiden. Ook voerde hij samen met een andere Georgiër wiens familie was geïdentificeerd een orthodox paasritueel uit. Daarvoor legde zij brood en eieren bij de Georgische grafstenen.

DNA-onderzoek

De identiteit van Ilja Beroeasjvili werd onlangs bekend na onderzoek van de Stichting Sovjet Ereveld. Na het doorspitten van archieven ontstond er een vermoeden wie de onbekende Sovjetsoldaat kon zijn. Daarop volgde een DNA-onderzoek, waaruit de match volgde. Gia Beroeasjvili is de stichting zeer dankbaar voor hun werk. “Ik ben heel blij dat ze mijn opa hebben gevonden, en dat ze het voor mij mogelijk hebben gemaakt om naar Nederland te komen.” In het recente onderzoek zijn in totaal zeven Georgiërs die op het Sovjet Ereveld begraven zijn, geïdentificeerd.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen Ilja Beroeasjvili net zoals veel in Nederland tewerkgestelde Georgiërs, in opstand tegen de Duitsers. Toen hij samen met andere Georgiërs 88 Duitse handgranaten stal voor het Nederlands verzet, werd hij ontdekt, en uiteindelijk gefusilieerd. De nabestaande die vandaag de graven bezochten, zijn nu op reis door Nederland. Ze bezoeken onder andere de erebegraafplaats van ruim 560 omgekomen Georgiërs op Texel. Daarnaast bezoekt Beroeasjvili enkele scholen om zijn verhaal te vertellen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.